Forma o průměru 17 cm:
- máslové sušenky (ideálně celozrnné) 100 g
- mandlová mouka (např. Alika) 1 lžíce
- máslo (změklé) 60 g
- smetana ke šlehání (31%) 200 ml
- sůl 1 špetka
- mascarpone 250 g
- třtinový cukr (moučka; např. DrRashid) 100 g
- vanilkový lusk (semínka) 1/2 lžičky
- citronová šťáva (případně limoncello) 1 lžíce
- citronová kůra 1 lžíce + na ozdobu
- plátky citronu (na ozdobu)
- máta
- mandle (barevné, např. Alika / Zdravé ořechy)
Postup přípravy:
- Formu vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 180 °C. Sušenky nahrubo namelte a rukama promíchejte s máslem do drobenky.
- Na dno formy rovnoměrně a trošku do stran rozdělte těsto, přitlačte lehce do stran. Korpus pečte asi 8 minut. Nechte vychladnout na kuchyňské mřížce.
- Mezitím vyšlehejte smetanu se špetkou soli. V míse promíchejte mascarpone s vanilkou, šťávou z citronu (nebo limoncellem) a kůrou z citronu. Pomocí stěrky opatrně vmíchejte šlehačku.
- Krém vložte na vychlazený korpus a rovnoměrně uhlaďte. Nechte v ledničce 2 hodiny chladit. Hotový cheesecake ozdobte kůrou z citronu, plátky citronu, čerstvou mátou a barevnými mandlemi.
Recept vznikl ve spolupráci s blogem Slepičárna.
Kdo má rád cheesecake, může zkusit i náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: New York cheesecake
Nebo nezapomeňte na další velikonoční dobroty: