Suroviny
- plnotučné mléko 1 litr
- voda 500 ml
- vejce 10 ks
- cukr krupice 2 lžíce
- sůl 1 špetka
- vanilka 1/2 lžičky
- sušené rozinky 1 hrst

Postup přípravy
- Nalijte dvě třetiny mléka do hrnce, přilijte vodu a přiveďte k varu.
- Vedle v míse ponorným mixérem rozmixujte vejce se zbývajícím mlékem.
- Když se mléko v hrnci začne vařit, přilijte vaječnou směs, přidejte cukr, sůl, vanilku, rozinky a dobře promíchejte. Za stálého míchání vařte, dokud směs nebude plná hrudek.
- Směs nalijte do připraveného síta, které jste vyložili gázou nebo látkovou utěrkou. Utěrku nadzvedněte a pevně ji zavažte do kulatého tvaru. Zavěste utěrku s hrudkou tak, aby přebytečná tekutina vykapala. Nechte hrudku viset přibližně 3 až 4 hodiny. Poté gázu či utěrku odstraňte a hrudku uložte do chladničky.
Hrudku můžete podávat třeba s plátkem mazance. Připravte jej podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na velikonoční kynutý mazanec