Suroviny
- špenát (čerstvý) 400 g
 - vejce 3 ks
 - cukr krupice 165 g
 - řepkový olej 175 ml
 - hladká mouka 310 g
 - kypřicí prášek do pečiva 12 g
 - citronová kůra 1 plod
 
Krém:
- smetana ke šlehání 200 g
 - mascarpone 250 g
 - cukr moučka 20 g
 
Postup přípravy:
- Všechny suroviny vytáhněte alespoň 30 minut před začátkem pečení, aby měly pokojovou teplotu. Troubu rozehřejte na 170 °C a připravte si formu na cupcaky. Tu vyložte papírovými košíčky.
 - Špenát omyjte, nechte okapat přebytečnou vodu, dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Do mísy dejte vejce s cukrem a vyšlehejte spolu do hladké, světlé a nadýchané pěny (cca 5 minut).
 - Poté za stálého šlehání přilévejte po troškách olej. K vyšlehané směsi přidejte špenát, citronovou kůru a krátce prošlehejte. Do vyšlehané směsi přidejte prosátou mouku spolu s kypřicím práškem do pečiva a na pomalé otáčky zapracujte.
 - Těsto poté naplňte do připravené cupcakové formy a pečte 20–25 minut (vyzkoušejte špejlí, jestli jsou upečené). Po upečení je vytáhněte, nechte vychladnout a vyklopte z formy.
 - Po vychladnutí si vezměte tři cupcaky, dejte je do mixéru a rozmixujte. Připravte si krém. Vyšlehejte smetanu ke šlehání s cukrem a po lžičkách přidávejte mascarpone.
 - Krém dejte do cukrářského sáčku a naneste ho na cupcaky. Nakonec rozmixované cupcaky navršte na krém a ozdobte ovocem podle chuti.
 
Další videorecept, který rozhodně stojí za vyzkoušení! Perfektní čokoládové muffiny s ovocem:
Kompletní recept najdete ZDE
Nebo můžete vyzkoušet jiné mechové dezerty: