Suroviny
- plnotučné mléko 180 ml
- cukr krupice 50 g
- vejce 1 ks
- hladká mouka 345 g
- sůl 1 špetka
- instantní droždí 1 sáček
- máslo 50 g + na vymazání
- jahodový džem 300 g
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy:
- Mléko, cukr a vejce promíchejte v míse metličkou. Mouku prosejte do čisté mísy a smíchejte se solí a droždím.
- Sypké ingredience zapracujte do tekutých a nakonec vmíchejte zchladlé rozpuštěné máslo. Vypracujte pružné, hladké těsto, které zakryjte utěrkou a nechte kynout v chladu asi 60 minut.
- Těsto rozválejte na obdélníkový plát silný cca 4–5 mm. Potřete džemem a srolujte. Připravenou roládu nakrájejte na zhruba 15 kousků. Rozložte je do máslem vymazaného pekáče (o rozměru cca 15×25 cm) a nechte kynout ještě asi 30 minut.
- Pečte ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 25–30 minut dozlatova. Nechte vychladnout a podle chuti posypte moučkovým cukrem.
PRIMA FRESH TIP
Máte rádi lehce výraznější chuť? Zkuste jahodový džem nahradit rybízovým, višňovým nebo lehce kořeněným.
Další tip na populární moučník k odpolední kávě? Pusťte si videorecept na milovanou žemlovku
Kompletní recept najdete ZDE: Žemlovka s jablky a tvarohem
Nebo mrkněte na další varianty sladkých šneků: