Kynuté těsto:
- hladká mouka 250 g
- polohrubá mouka 250 g
- cukr krupice 100 g
- máslo 100 g
- droždí 1/2 kostky
- sůl 1 lžička
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- vlažné mléko 240 ml
- rum
- máslo (na vymazání)
Ořechová náplň:
- plnotučné mléko 450 ml
- cukr krupice 180 g
- jemná krupice 100 g
- mleté ořechy (např. vlašské) 150 g
- nasekané ořechy (např. vlašské) 150 g
- baileys (vol. 17 %) 120 ml
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, které zasypte lžící cukru, a nechte ho rozpustit. Poté ho zalijte vlažným mlékem (cca 40 ml) a zasypte lžící polohrubé mouky. Kvásek dejte na teplé místo vzejít.
- Do mísy dejte polohrubou mouku a asi polovinu hladké mouky, cukr, sůl, vejce, mléko a rum. Tuto směs nechte v robotu dobře zpracovat. Až kvásek zdvojnásobí svůj objem, přidejte ho k těstu a na nejnižší stupeň dobře promíchejte. Nakonec do těsta nechte zapracovat střídavě zbytek hladké mouky a rozpuštěné (zchladlé) máslo. Zpracované těsto dejte do mísy a nechte zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout.
- Mezitím připravte ořechovou náplň. Do rendlíku dejte mléko, cukr a krupici a přiveďte k varu.
- Poté přisypte ořechy a provařte. Nakonec přilijte Baileys (vol.17 %) a promíchejte. Směs nechte vystydnout. Vykynuté těsto vyválejte do tvaru obdélníku a rozetřete na něj rovnoměrně směs.
- Těsto po dlouhé straně zarolujte a krájejte na cca 4–5 cm dlouhé šneky. Pekáček vymažte rozpuštěným máslem a vkládejte do něj šneky tak, že každého vždy z boku dobře pomašlujte máslem, aby šly po upečení dobře oddělit.
- Pečte na 175 °C cca 30 minut.
TIP: Pokud jste milovníci jemných smetanových likérů, přidejte trochu Baileys třeba i do polevy.
Máte rádi kynuté moučníky? Upečte si tradiční buchty!
Kompletní recept najdete ZDE: Kynuté buchty makové a tvarohové
Nebo mrkněte na další šneky: