Tiramisu
- lískové ořechy (nasekané nahrubo) 40 g
- cukr krupice (jemný) 2 lžíce
- mascarpone 250 g
- nutella (nebo jiná lískooříšková pomazánka) 3 lžíce
- smetana ke šlehání (33%) 150 ml
- moučkový cukr 1 lžíce
- vanilkový extrakt 1 lžička
- cukrářské piškoty 8–10 ks
- kakao (holandského typu, na poprášení)
- mořská sůl
Sirup k namáčení
- espresso 2 lžíce
- med 1 lžíce
- víno Marsala (nebo kávový likér) 100 ml
Postup přípravy
- Pánev s nepřilnavým povrchem rozehřejte na silném stupni. Oříšky nasekejte nahrubo a vsypte do pánve. Ochuťte je špetkou soli a opékejte 2–3 minuty, až začnou tmavnout. Občas pánví potřeste, ať se nepřipálí a rovnoměrně se opečou ze všech stran.
- Přidejte krupicový cukr a za stálého míchání vařečkou nechte zkaramelizovat. Přendejte na talíř nebo prkénko a nechte trochu zchladnout.
- Mezitím v míse dobře promíchejte mascarpone a nutellu. Smetanu, moučkový cukr a vanilkový extrakt vyšlehejte v jiné míse do zhoustnutí smetany, ale nikoliv dotuha.
- Přísady na sirup k namáčení promíchejte v malé misce. Polovinu sirupu vlijte do krému s nutellou a zlehka vmíchejte oslazenou šlehačku, aby vznikl efekt vlnky.
- V druhé polovině sirupu omočte část piškotů a vyskládejte je na dno skleniček nebo misek – nalámejte je tak, aby se do nich vešly. Přikryjte vrstvou nutellového krému, pak v sirupu omočte zbylé piškoty a naaranžujte je navrch. Pokračujte další vrstvou krému.
- Karamelizované lískové oříšky rozdrobte a tiramisu jimi posypte, poté dezert poprašte kakaem a podávejte. (Nebo ho můžete uložit do lednice a poprášit kakaem těsně před podáváním).
Bleskové lískooříškové tiramisu podle Gordona Ramsaye Zdroj: Stačí 10 minut
Vyzkoušejte i další recepty na italské tiramisu
Další extra rychlé recepty z nové kuchařky Gordona Ramsaye najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH