Suroviny
- máslo 185 g
- mléko 375 ml
- vejce 7 ks
- cukr 390 g
- hladká mouka 420 g
- vanilkové aroma 5 ml
- kakaový prášek
- kávová zrna (nebo čokoláda na ozdobení)
Na náplň
- káva (extra silná) 125 ml
- brandy 45 ml
- likér (Kahlua) 30 ml
- moučkový cukr 145 g
- mascarpone 1 balení
- smetana ke šlehání 500 ml
Postup přípravy
- Rozehřejte mléko a máslo dohromady. Nenechte přijít do varu. Dejte stranou.
- Vyšlehejte vejce s cukrem do lehké, nadýchané pěny. Mouku a prášek do pečiva smíchejte a vmíchejte do vaječné směsi.
- Vmíchávejte mléčnou směs a vanilkovou esenci do těsta, až se vše dobře spojí. Těsto vlijte do dvou vymazaných dortových forem o průměru 23 cm a pečte 25–30 minut v předehřáté troubě na 180 °C nebo dokud špejle nevyjde z těsta čistá.
- Nechte korpusy chladnout asi 10 minut ve formách, pak je vyklopte na mřížku, aby se rychleji vychladily.
- Náplň: Smíchejte kávu, 15 ml brandy, Kahlua likér a 30 g práškového cukru.
- V jiné míse vyšlehejte mascarpone, zbývající cukr a brandy do hladké hmoty. V další misce vyšlehejte šlehačku dotuha a vmíchejte ji do mascarponové směsi.
- Korpusy horizontálně rozřízněte. Pokapejte spodní díl kávovým sirupem a rozetřete náplň. To opakujte se všemi díly. Celý povrch dortu pokryjte zbývající náplní.
- Posypte kakaovým práškem, ozdobte kávovými zrnky nebo čokoládou. Před podáváním nechte vychladit.