Suroviny
- sušenky (kupované kvalitní čokoládové sušenky) 250 g
- máslo (rozpuštěné ) 100 g
- tmavá čokoláda (nasekaná) 600 g
- espresso (silné ) 125 ml
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 310 ml
- kakao (na poprášení)
Náplň
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 375 ml
- mascarpone 180 ml
Postup přípravy
- Sušenky a máslo rozšlehejte v robotu na hutnou směs. Vymačkejte jí po dně a stěnách (oválné) formy (o objemu 1,5 l) a dejte na 10 minut do ledničky, aby základ zpevněl. Nádobu robota vymyjte, dejte do ní čokoládu a rozsekejte ji na drobné kousky.
- Kávu a smetanu svařte v silnostěnném kastrůlku těsně pod bod varu. Sejměte z plotny, vsypte nasekanou čokoládu a nechte 5 minut stát, pak promíchejte na hladký krém. Vlijte na základ do formy a dejte na 3 až 4 hodiny do ledničky, aby krém ztuhl.
- Smetanu a mascarpone ušlehejte v míse do polotuha (až se tvoří měkké špičky). Přesuňte do cukrářského sáčku (nebo silného plastového, kterému ustřihnete roh). Ozdobně nastříkejte na čokoládový krém a vše ještě poprašte kakaem.