Suroviny
- cukr krupice 150 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 200 ml
- slané máslo 80 g
- vejce 2 ks
- mascarpone 125 g
- sušenky (karamelové sušenky Lotus) 100 g
Postup přípravy
- Nejprve připravte karamel. Rozpusťte cukr v pánvi a nechte ho zabarvit do zlatohněda. Stáhněte pánev z plamene a pomalu vlévejte smetanu. Stále míchejte a vraťte pánev na hořák. Přidejte máslo nakrájené na kousky a stále míchejte, aby byla směs krémovitá. Nechte zchladnout.
- Připravte tiramisu. Oddělte žloutky od bílků, vyšlehejte sníh z bílků a dejte stranou. Smíchejte mascarpone se žloutky do hladkého krému. Opatrně vmíchejte do sněhu a dejte do chladničky.
- Nalejte polovinu vychladlého máslového karamelu do skleničky. Sušenky Lotus Biscoff rozlámejte na kousky a zatlačte je do karamelového krému. Vrstvu sušenek překryjte pěnou s mascarpone. Vrstvení opakujte a nechte vychladit, aby dezert ztuhnul.
- PRIMA TIP: Zbytek karamelu si ponechte, kdyby si někdo chtěl přidat.