Suroviny
- malé silné espresso 4 dávky
- mléko cca 400 ml
- bio citron 1 ks
- mascarpone (nebo ricotta) 500 g
- smetana na šlehání 33% 100 ml
- domácí vanilkový cukr 5 lžic
- dlouhý savojský piškot (savoiardi) 400 g
- kakao holandského typu 1 lžíce
- mletá skořice 1 lžička
Postup přípravy
- Nejdřív si připravte silné espresso, přelijte ho do misky, kam se dají ponořit piškoty.
- Přilijte mléko a promíchejte. Citron omyjte, osušte a kůru nastrouhejte do nádoby na šlehání.
- Z půlky citronu do ní vymačkejte šťávu. Přidejte mascarpone, smetanu a cukr. Promíchejte ručním šlehačem do hladkého krému.
- Připravte si formu. Piškoty namočte (nebo je můžete pomocí lžíce pokapat), ale nerozmočte, do espressa a skládejte těsně u sebe do formy.
- Navrch rozetřete část krému. Opět zopakujte piškoty a zakončete krémem. Smíchejte kakao se skořicí a přes sítko tiramisu směsí posypte.
- Přendejte do chladu a nechte ideálně 8 hodin odpočívat.