Suroviny
- vejce ( ideálně z volného výběhu) 4 ks
- cukr krupice 75 g
- mascarpone 450 g
- espresso (French press nebo jiná silná káva) 150 ml
- vanilková esence (přírodní ) 1 lžička
- sirup (kokosový sirup Monin) 2 lžíce
- cukrářské piškoty (nebo italské piškoty Savoiardi ) cca 20 ks
- kakao (Van Houten (nebo jiné holandského typu))
Případně
- víno Marsala 2 lžíce
- rum (hnědý ) 2 lžíce
Tiramisu je nejlepší, když se nechá odležet do druhého dne. Samozřejmě je možné ho udělat i do větší mísy. Před servírováním ho posypejte kvalitním holandským kakaem, já používám jedině Van Houten v plechovce.
Článek
10+ skvělých receptů na tiramisu ve všech podobách
Tradiční italský dezert tiramisu není historicky zase tak starý, ale získal si světovou popularitu rychlostí blesku a dnes už ho za tradiční můžeme klidně považovat....
Postup přípravy
- Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Uvařte si kávu a až zchladne, ochuťte ji lžící kokosového Moninu.
- Bílky oddělte od žloutků. Z bílků vyšlehejte sníh. Žloutky šlehejte s cukrem do světlé pěny, bude to trvat asi 10 minut. Já k tomu používám svůj stolní mixér a balónovou metlu. Jde to i ručním šlehačem nebo ručně, jen to bude makačka.
- Cukr by měl být zcela rozpuštěný. Mascarpone nejdřív přendejte do misky a spodní stranou lžíce ho rozmíchejte dohladka tak, aby bylo krásně krémové a jeho konzistence byla nadýchaná.
- Po menších částech ho přidejte do vyšlehané směsi společně s vanilkovou esencí a Moninem (popřípadě alkoholem) a už jen krátce zašlehejte. Nadvakrát přidejte sníh a opatrně ručně rozmíchejte stěrkou.
- Piškoty na vteřinku namočte v kávě a poklaďte dno sklenice. Nechte je vždy řádně okapat, aby v dezertu nebylo příliš tekutiny.
- Přidejte krém a postupujte stejně, dokud sklenici nenaplníte. Vrch sklenice by měl pokrývat krém.