Suroviny
- vejce 3 ks
- cukr krupice 3 lžíce
- mascarpone 250 g
- kakaový prášek 2–3 lžíce
- víno (marsala) 250 ml
- káva (uvařená zchlazená) 250 ml
- cukrářské piškoty (italské) 200 g
Tento tradiční italský dezert ve volném překladu znamená „rozvesel mě“. Není vůbec divu. Díky svým přísadám a sýru mascarpone se řadí mezi nejtučnější dezerty vůbec.
Postup přípravy
- Nejprve si připravte krém. Oddělte žloutky od vaječných bílků. Samotné žloutky vložte do mísy a zasypte je cukrem. Obě tyto ingredience rozmixujte do krémové a nadýchané pěny.
- Z oddělených bílků vyšlehejte sníh. Rozmixovanou pěnu ze žloutků a cukru vmíchejte do sýru mascarpone a ve finále opatrně přidávejte vyšlehaný sníh, díky kterému bude hotový krém krásně nadýchaný.
- Nyní si připravte skleničky, v kterých se bude dezert servírovat. Na dno sklenice navrstvěte cca 1,5 cm hotového krému, na který poklaďte namočené cukrářské piškoty – nejdříve ve víně Marsala, poté ve vychladlé kávě. Piškoty nesmějí absorbovat příliš tekutiny, jinak bude výsledný dezert příliš rozmáčený.
- Nakonec hotovou vrstvu poprašte kakaovým práškem. Tento postup vrstvení opakujte ještě čtyřikrát. Skončete s vrstvou krému, který ve finále poprašte větší vrstvou kakaového prášku.
- Výsledný dezert nechte odležet v lednici nejlépe přes noc.