Salát
- mango (nezralé, ještě tvrdé) 1/2 ks
- mrkev 1 ks
- mungo klíčky 1 hrst
- koriandr (nebo máta, případně obojí) 1 hrst
- pražené nesolené arašídy (nadrcené nahrubo) 1 lžička
- černá sezamová semínka (pražená) 1 lžička
Zálivka
- moučkový cukr (nebo krupice) 2 lžíce
- sůl 1 špetka
- rýžový ocet (hnědý) 2 lžíce
- sezamový olej 1 lžička
Postup přípravy
- Mango oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Mrkev oškrábejte a také nakrájejte na tenké nudličky. Přesuňte do mísy, přidejte mungo klíčky a lístky koriandru a/nebo máty.
- Z cukru, soli, rýžového octa a sezamového oleje připravte zálivku. Míchejte, dokud se cukr a sůl nerozpustí.
- Salát přelijte zálivkou, promíchejte a nechte odležet 10 minut v lednici.
- Před podáváním posypte salát drcenými arašídy a praženým sezamem. Ozdobte stonkem koriandru nebo máty a můžete servírovat.
PRIMA TIP: Hnědý rýžový ocet je ocet z hnědé rýže. Má delikátnější chuť a používá se do studené i teplé kuchyně, zvýrazňuje totiž chuť pokrmů. Pochází z Jižní Koreje a koupíte ho v asijských obchodech.
Vyzkoušejte vietnamský mangový salát s bylinkami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vietnamský salát z nezralého manga s bylinkami a arašídy podle Marcely Vuong