Losos se salátem z manga

Moje hodnocení
1x

Tato verze lososa s lehkým asijským salátem je fantastická! Mango všemu dodá skvělou chuť a zálivka zase správný říz. Pokud milujete ryby a asijská jídla, rozhodně neváhejte! :)

2 porce
60 minut
asijská

Suroviny

  • tenké rýžové nudle 1/3 balení
  • menší mrkev 1 ks
  • zralé mango 1/2 ks
  • salátová okurka 1/3 ks
  • jarní cibulka 1 ks
  • nesolené arašídy 50 g

Na dochucení

  • rybí omáčka 2 lžíce
  • thajská sweet chilli omáčka 1 lžíce
  • sójová omáčka 1 lžička
  • limetková šťáva
  • třtinový cukr 1 lžíce
  • teplá voda
  • chilli vločky
  • čerstvý koriandr a čerstvé chilli papričky (volitelné)

Losos

  • kvalitní losos 2 porce
  • česnek 1 stroužek
  • strouhaný zázvor 1 cm
  • med 1 lžíce
  • sójová omáčka 1 lžíce
  • kokosový olej na opékání

Postup přípravy

  1. Nejdříve si naložte lososa. Připravte si marinádu z medu, sójové omáčky, nasekaného zázvoru a česneku. Filety potřete ze všech stran a nechte v lednici alespoň hodinu odstát.
  2. Pokračujte salátem – uvařte nudle podle návodu na obalu. Propláchněte je studenou vodou, vodu slijte a rukou dobře vymačkejte. Překrájejte je nožem, aby se dobře jedly.
  3. Mango, mrkev a okurku nakrájejte na delší nudličky. Smíchejte nudle a zeleninu, přidejte nasekanou jarní cibulku, vše dejte dobře vychladit.
  4. Lososa vyndejte z marinády, trochu osušte a opečte na kokosovém oleji krátce a zprudka ze všech stran. Lososa dodělejte v páře, přelijte a potřete zbylou marinádou.
  5. Používejte program vaření ve střední vlhkosti při teplotě 150 °C. Podle velikosti porcí bude stačit v páře upravovat asi 10 minut, losos zůstane uvnitř krásně šťavnatý a na povrchu bude dobře opečený.
  6. Nakonec si připravte jen zálivku na salát. Smíchejte horkou vodu, rybí, chilli a sójovou omáčku, dochuťte cukrem, trochou chilli vloček a limetovou šťávou.
  7. Salát zalijte zálivkou až těsně před servírováním, na talíř navrstvěte salát a přes něj položte lososa, kterého přelijte ještě marinádou z pánve.
  8. Posypte arašídy a jarní cibulkou. Můžete na závěr dozdobit koriandrem a chilli papričkami.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

FOODLOVER.CZ


Přečtěte si také

Recepty