Suroviny
- tenké rýžové nudle 1/3 balení
- menší mrkev 1 ks
- zralé mango 1/2 ks
- salátová okurka 1/3 ks
- jarní cibulka 1 ks
- nesolené arašídy 50 g
Na dochucení
- rybí omáčka 2 lžíce
- thajská sweet chilli omáčka 1 lžíce
- sójová omáčka 1 lžička
- limetková šťáva
- třtinový cukr 1 lžíce
- teplá voda
- chilli vločky
- čerstvý koriandr a čerstvé chilli papričky (volitelné)
Losos
- kvalitní losos 2 porce
- česnek 1 stroužek
- strouhaný zázvor 1 cm
- med 1 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- kokosový olej na opékání
Postup přípravy
- Nejdříve si naložte lososa. Připravte si marinádu z medu, sójové omáčky, nasekaného zázvoru a česneku. Filety potřete ze všech stran a nechte v lednici alespoň hodinu odstát.
- Pokračujte salátem – uvařte nudle podle návodu na obalu. Propláchněte je studenou vodou, vodu slijte a rukou dobře vymačkejte. Překrájejte je nožem, aby se dobře jedly.
- Mango, mrkev a okurku nakrájejte na delší nudličky. Smíchejte nudle a zeleninu, přidejte nasekanou jarní cibulku, vše dejte dobře vychladit.
- Lososa vyndejte z marinády, trochu osušte a opečte na kokosovém oleji krátce a zprudka ze všech stran. Lososa dodělejte v páře, přelijte a potřete zbylou marinádou.
- Používejte program vaření ve střední vlhkosti při teplotě 150 °C. Podle velikosti porcí bude stačit v páře upravovat asi 10 minut, losos zůstane uvnitř krásně šťavnatý a na povrchu bude dobře opečený.
- Nakonec si připravte jen zálivku na salát. Smíchejte horkou vodu, rybí, chilli a sójovou omáčku, dochuťte cukrem, trochou chilli vloček a limetovou šťávou.
- Salát zalijte zálivkou až těsně před servírováním, na talíř navrstvěte salát a přes něj položte lososa, kterého přelijte ještě marinádou z pánve.
- Posypte arašídy a jarní cibulkou. Můžete na závěr dozdobit koriandrem a chilli papričkami.
Losos se salátem z manga 2 Zdroj: FOODLOVER.CZ