Neplecha na plechu

Asijské letní závitky s krevetami a mangem

Moje hodnocení
1x

Nesmažené letní závitky? Ty se vám nikdy neomrzí! Jsou skvělé díky své variabilitě a všem chutím, které se v nich spojují.

10 porcí
45 minut
asijská

Krevety:

Závitky:

Postup přípravy:

  1. Příprava krevet: Krevety očistěte. Nejprve jim uřízněte hlavičku: tu můžete i v protisměru jejího růstu odlomit. A poté od nožiček odloupněte krunýř.
  2. Na závěr vyndejte střívko (krevetě zajeďte nožíkem mezi „žebra“ a opatrně střívko vytáhněte). Očištěné krevety propláchněte ledovou vodou a odložte je na stranu.
  3. Aby se krevety nekroutily, je potřeba je lehce naříznout: tepelnou úpravou se totiž krevety kroutí. Když je předtím vhodně naříznete, udrží si rovnější tvar, díky kterému se budou do závitků lépe balit.
  4. Očištěnou krevetu položte „na záda“, narovnejte ji a „na břiše“ ji třikrát podélně lehce nařízněte (nemusíte řezat příliš hluboko, stačí 2–3 mm; sami uvidíte, jak kreveta povolí a narovná se).
  5. Připravené krevety lehce osolte a opepřete. Nyní připravte trojobal. Do jedné misky nasypte mouku, do druhé s mlékem rozkvedlané vejce a do třetí strouhanku. Poté jednu krevetu po druhé obalte nejprve v mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance.
  6. V rendlíku rozpalte olej a krevety v něm smažte cca 3–4 minuty dle jejich velikosti.
  7. Příprava závitků: Jako první připravte všechny suroviny. Krevety již máte. Salát očistěte, omyjte, dobře vysušte a vyřízněte mu tuhou část, aby se závitky lépe balily. To samé proveďte s mátou, kterou poté ještě lehce pokrájejte.
  8. Zelí nakrájejte na nudličky. Avokádo po větší ploše rozřízněte na poloviny, vyjměte pecku, odeberte slupku a podélně nakrájejte na plátky. Mango odřízněte od pecky, ořízněte slupku a nakrájejte na hranolky.
  9. Vejce vyklepněte do misky, přidejte dle chuti sůl a pepř, rozkvedlejte a na oleji usmažte omeletu. Tu poté nakrájejte na 10 plátků. Když jsou všechny suroviny připravené, začněte s balením.
  10. Do hlubokého talíře nalijte vodu a papír v něm namočte: stačí pět vteřin z jedné a tři z druhé strany. Papír díky vodě změkne. S délkou namáčení to však nepřežeňte. Pokud by byl totiž papír příliš měkký, začne se trhat a závitky se vám budou špatně balit. Je tedy lepší ho vytáhnout z vody ještě lehce tuhý, vlhkost, která v něm je, bude papír měkčit ještě po vytažení a pro přípravu tak bude tak akorát.
  11. Namočený papír vyjměte na pracovní plochu, zde ho porovnejte. Do spodní poloviny papíru položte pár kousků salátu a trochu máty. Na ně dejte plátky zelí, avokáda, manga, omelety a jednu krevetu. Následně vše lehce zalijte teriyaki omáčkou a zabalte.
  12. Závitek balte tak, že strany přeložte dovnitř a poté odspoda nahoru závitek srolujte. Takto hotové závitky můžete rovnou konzumovat, nebo je před konzumací ještě přepůlit. Skvělé jsou, když se namáčí do některé z asijských omáček – zkusit můžete například sweet chilli sauce.

Máte rádi asijské recepty? Vyzkoušejte tento vietnamský bůček podle našeho videoreceptu:

Kompletní recept najdete ZDE: Bún chả – grilovaný vietnamský bůček

Nebo tu máme další tipy na asijské závitky:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty