Krevety:
- tygří krevety (velké, nevařené) 10 ks
- hladká mouka 100 g
- vejce 1 ks
- plnotučné mléko 100 ml
- panko strouhanka 150 g
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
Závitky:
- rýžový papír 10 ks
- salát (zahradní) 10 listů
- červené zelí 100 g
- mango (zralé) 1 ks
- avokádo (zralé) 1 ks
- vejce 2 ks
- máta 30 lístků
- teriyaki omáčka
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
Postup přípravy:
- Příprava krevet: Krevety očistěte. Nejprve jim uřízněte hlavičku: tu můžete i v protisměru jejího růstu odlomit. A poté od nožiček odloupněte krunýř.
- Na závěr vyndejte střívko (krevetě zajeďte nožíkem mezi „žebra“ a opatrně střívko vytáhněte). Očištěné krevety propláchněte ledovou vodou a odložte je na stranu.
- Aby se krevety nekroutily, je potřeba je lehce naříznout: tepelnou úpravou se totiž krevety kroutí. Když je předtím vhodně naříznete, udrží si rovnější tvar, díky kterému se budou do závitků lépe balit.
- Očištěnou krevetu položte „na záda“, narovnejte ji a „na břiše“ ji třikrát podélně lehce nařízněte (nemusíte řezat příliš hluboko, stačí 2–3 mm; sami uvidíte, jak kreveta povolí a narovná se).
- Připravené krevety lehce osolte a opepřete. Nyní připravte trojobal. Do jedné misky nasypte mouku, do druhé s mlékem rozkvedlané vejce a do třetí strouhanku. Poté jednu krevetu po druhé obalte nejprve v mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance.
- V rendlíku rozpalte olej a krevety v něm smažte cca 3–4 minuty dle jejich velikosti.
- Příprava závitků: Jako první připravte všechny suroviny. Krevety již máte. Salát očistěte, omyjte, dobře vysušte a vyřízněte mu tuhou část, aby se závitky lépe balily. To samé proveďte s mátou, kterou poté ještě lehce pokrájejte.
- Zelí nakrájejte na nudličky. Avokádo po větší ploše rozřízněte na poloviny, vyjměte pecku, odeberte slupku a podélně nakrájejte na plátky. Mango odřízněte od pecky, ořízněte slupku a nakrájejte na hranolky.
- Vejce vyklepněte do misky, přidejte dle chuti sůl a pepř, rozkvedlejte a na oleji usmažte omeletu. Tu poté nakrájejte na 10 plátků. Když jsou všechny suroviny připravené, začněte s balením.
- Do hlubokého talíře nalijte vodu a papír v něm namočte: stačí pět vteřin z jedné a tři z druhé strany. Papír díky vodě změkne. S délkou namáčení to však nepřežeňte. Pokud by byl totiž papír příliš měkký, začne se trhat a závitky se vám budou špatně balit. Je tedy lepší ho vytáhnout z vody ještě lehce tuhý, vlhkost, která v něm je, bude papír měkčit ještě po vytažení a pro přípravu tak bude tak akorát.
- Namočený papír vyjměte na pracovní plochu, zde ho porovnejte. Do spodní poloviny papíru položte pár kousků salátu a trochu máty. Na ně dejte plátky zelí, avokáda, manga, omelety a jednu krevetu. Následně vše lehce zalijte teriyaki omáčkou a zabalte.
- Závitek balte tak, že strany přeložte dovnitř a poté odspoda nahoru závitek srolujte. Takto hotové závitky můžete rovnou konzumovat, nebo je před konzumací ještě přepůlit. Skvělé jsou, když se namáčí do některé z asijských omáček – zkusit můžete například sweet chilli sauce.
Máte rádi asijské recepty? Vyzkoušejte tento vietnamský bůček podle našeho videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE: Bún chả – grilovaný vietnamský bůček
Nebo tu máme další tipy na asijské závitky: