Salát
Dresink
- citronová šťáva 4-6 lžic
- med 2 lžíce
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- mořská sůl 1 lžička
Křupavá cibulka a česnek
Pravda je, že sehnat nedozrálou papáju a mango není úplně jednoduché. Pražáci to mají v tomto směru jednodušší, stačí zajet do proslulé tržnice SAPA, tam je to sázka na jistotu. Pokud podobný zdroj surovin nemáte po ruce, stojí za to vyzkoušet alternativu s okurkou či kedlubnami... Podstatné jsou bylinky, dresink, oříšky a cibulka s česnekem.
Postup přípravy
- V thajské kuchyni se často používá na dochucování smažená cibulka a česnek. Smaží je dozlatova a dokřupava. Ve výsledku jsou křupavé jako bramborové chipsy… Salát je tedy v závěru posypaný kešu oříšky spolu se smaženou cibulkou a česnekem. Osmažte zvlášť šalotku a česnek (česnek je rychleji hotový a zhořkl by dříve než by cibulka byla hotová) nebo pokud dokážete odhadnout správný moment, přidejte česnek později k téměř hotové cibulce. Smažte na středním ohni a když už se vám bude zdát barva téměř dokonale zlatá, vypněte sporák a nechte dotáhnout na zbylém žáru. Přeceďte zbylý tuk přes jemný cedník a rozprostřete cibulku s česnekem na talíř pokrytý několika vrstvami savého ubrousku. Takto nechte vystydnout.
- Nastrouhejte papáju a mango zbavené slupky a pecek na jemné nudličky (nebo alternativní zeleninu jako okurky a kedlubnu). Nasekejte bylinky podle chuti. A vše dejte do mísy.
- Připravte si dresink běžným postupem, smícháním a propojením všech ingrediencí. Přidejte ho do salátové mísy, dobře promíchejte a můžete servírovat salát posypaný kešu oříšky spolu se smaženou cibulkou a česnekem.