Vývar
- kuřecí prsa (s kostí a kůží) 200 g
- koriandr (čerstvý ) 8 snítek
- zázvor (čerstvý ) 7cm kousek
- česnek 1 stroužek
- kuřecí vývar 1 litr
- voda 500 ml
- bílá cibule (menší ) 1/2 ks
- javorový sirup 1 lžíce
- sójová omáčka (tamari) 1 lžíce
- limetková šťáva z 1 limety
- cuketa 1 ks
- sůl
K podávání
- koriandr (čerstvý ) 8 snítek
- bazalka (čerstvá ) 4 snítky
- chilli papričky (malá serrano ) 1 ks
- fazole mungo (výhonky ) 1 hrst
- limetka 1 ks
Postup přípravy
- Do středně velkého hrnce vložte kuře a koriandr. Zázvor nakrájejte na plátky, česnek oloupejte a podrťte a přidejte vše k masu. Osolte, zalijte vývarem a vodou tak, aby kuře bylo ponořené a přiveďte k varu. Ztlumte a pomalu vařte 10–15 minut doměkka.
- Uvařená prsa vyjměte, maso natrhejte a kosti vraťte zpět do hrnce. Vařte ještě 10 minut a vývar sceďte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Čirý vývar vlijte zpět do hrnce, přidejte javorový sirup, tamari, cibuli a limetovou šťávu. Podle chuti osolte a okořeňte.
- Cuketu omyjte a nakrájejte na tenké nudličky (spirály). Rozdělte je do dvou misek, navrch položte trhané maso, zalijte horkým vývarem a podávejte s čerstvými bylinkami, chilli papričkou, výhonky mungo a čtvrtkou limetky, kterou položíte na talířek vedle misky.
PRIMA TIP: Tenké nudličky ze zeleniny vytvoří nejsnáze spiralizér – speciální krouhač. Postačí vám i ostrý nůž, ostrá škrabka s řadou zoubků vedle sebe (julienne), nebo krouhač připomínající větší ořezávátko na tužku. Nožem krájejte nudličky co nejtenčí a nejdelší, tak docílíte efektu a konzistence podobné nudlím.