Suroviny
- koriandr 1 velký svazek
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 3 lžíce
- drůbeží vývar 1 litr
- quinoa (důkladně propláchnutá) 85 g
- kuřecí prsní řízek (nebo 350 g tepelně upraveného kuřecího masa, natrhaného)
- hrášek 130 g
- mořská sůl 1 lžička
K podávání
- limetka 2–3 klínky
- chilli papričky (nadrobno nakrájená (nemusí být))
Postup přípravy
- Z koriandru odstraňte konce stonků. Zbývající stonky nakrájejte nahrubo, lístky odložte na později.
- Koriandrové stonky, cibuli, česnek a 2 lžíce olivového oleje rozdrťte v robotu na pastu. Na středním plameni rozehřejte hrnec. Vložte koriandrovou pastu a opékejte asi 3 minuty, aby cibule a česnek změkly.
- Vlijte vývar, přiveďte k varu, přidejte quinou, přiklopte a zvolna vařte 15 minut. Pokud máte syrové maso, přidejte ho do hrnce spolu s quinoou. Po 15 minutách nebo když jsou quinoa i maso hotové, vyjměte maso a natrhejte ho pomocí dvou vidliček.
- Do hrnce nasypte mražený hrášek a vraťte natrhané kuřecí maso. Důkladně prohřejte, aby polévka byla vroucí.
- Ve vhodném hmoždíři (nekovovém) utlučte nebo v robotu rozmixujte na pastu odložené koriandrové lístky (pár jich můžete ještě odložit na ozdobu), zbývající olivový olej a sůl. Před podáváním vmíchejte do polévky koriandrovou pastu.
- Quinoové aqadito servírujte s klínky limety a chilli papričkou podle chuti, máte-li rádi ostřejší jídla.