Suroviny
- celer 1/4 bulvy
- mrkev 3 ks
- petržel 2 ks
- cibule 1 ks
- kuřecí maso (droby, křídla a kosti) 500 g
- petržel 1 snítka
- pepř celý 5 kuliček
- nové koření 5 kuliček
Knedlíčky
- kuřecí maso (obrané kuřecí maso z vývaru)
- vejce 2 ks
- mléko 10 lžic
- strouhanka 2 lžíce
- koňak 1 lžíce
- polohrubá mouka 1 lžíce
- mandlové plátky 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Kořenovou zeleninu oloupejte a omyjte. Vše pokrájejte na větší kusy a vložte do hrnce. Přidejte droby, křídla a kosti z kuřete, snítku petržele a koření. Zalijte 1,5 l vody a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a vařte na mírném ohni pod poklicí 15 minut. Z vývaru vyndejte několik kusů mrkve a petržele. Ty po zchladnutí nakrájejte na kostičky a nechte stranou.
- Vývar dál vařte ještě hodinu. a hotový přeceďte.
- KNEDLÍČKY: Maso oberte a nasekejte na jemno. Přidejte 1 vejce, polovinu mléka, strouhanku a koňak. Osolte, opepřete a promíchejte. Z hotové hmoty vytvořte malé knedlíčky. Z druhého vajíčka, zbylého mléka a mouky vyšlehejte těstíčko a v něm knedlíčky obalte. Poválejte je v plátcích mandlí a osmažte na másle dozlatova.
- Do vývaru vložte odloženou pokrájenou zeleninu, zahřejte ho a dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem. Na talíře rozdělte knedlíčky a přelijte horkým vývarem.