Suroviny
- kuřecí prsa 400 g
- olivový olej 2 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- rajčatový protlak 1 lžíce
- oregano (sušené ) 2 lžičky
- slepičí vývar 300 ml
- drcená rajčata 2 plechovky (800 g)
- máslo 100 g
- hladká mouka 60 g
- mléko 850 ml
- šalvěj 4 lístky
- parmazán 80 g
- dýně Hokkaidó ( nebo obrovská) 700 g
- lasagne 250–400 g
- muškátový oříšek (špetka čerstvě nastrouhaného )
- cukr krupice
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý)
Postup přípravy
- Maso opečte v celku na rozehřátém oleji v hrnci ze všech stran dozlatova. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Opečené maso vyjměte a opečte na oleji cibuli a česnek.
- Až zesklovatí, vmíchejte rajčatový protlak a oregano, zalijte vývarem a drcenými rajčaty. Prázdné konzervy naplňte z poloviny vodou, abyste vypláchli zbylá rajčata a zároveň do omáčky přilili tekutinu (zhruba 400 ml stačí). Vložte do ní maso, zakryjte pokličkou, ztlumte teplotu a nechte 1 hodinu probublávat doměkka.
- Zapékací mísu vymažte máslem. V rendlíku rozehřejte zbylé máslo, jakmile se rozpustí a zezlátne, vmíchejte mouku a stále míchejte, až se lehce opraží. Vlijte mléko a míchejte dohladka, povařte zhruba 2–3 minuty, až bešamel lehce zhoustne.
- Šalvěj nasekejte nadrobno, parmazán nastrouhejte a 50 g parmazánu a šalvěj vmíchejte do rajčatové omáčky a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Dýni rozpulte, podle druhu ji oloupejte (pokud má tvrdou slupku), odstraňte semena a nakrájejte ji na kousky velké asi 2 × 2 cm. Maso vyjměte z omáčky, natrhejte na kousky pomocí dvou vidliček, vraťte ho zpět, osolte a opepřete, případně oslaďte dle chuti.
- V hrnci uvařte zhruba 2 l vody. Lasagne vkládejte postupně na 1 minutu do vroucí vody, kde mírně změknou. Vyložte jimi dno zapékací mísy, potřete trochou rajčatové omáčky, poklaďte kousky dýně, přelijte bešamelem a stejný postup zopakujte, dokud nezpracujete všechny suroviny. Poslední vrstvou je bešamel, který postrouhejte zbylým parmazánem. Pečte v předehřáté troubě na 160 °C zhruba 35–45 minut, až povrch zezlátne.