Těstoviny s dýní, kapustou a sušenými rajčátky

Moje hodnocení
1x

Kapusta patří mezi další výrazné zimní krásky, s kterými si ale málokdo ví rady, a tak vadne v obchodě nebo v lednici, až ztratí nejen svůj šarm, ale i všechny vitaminy. A to je škoda, díky své neutrální chuti se hodí skoro do všech slaných jídel, kde se postará o barvu i o objem. Vyzkoušejte kombinaci s nasládlou pečenou dýní a sušenými rajčaty a výraznými celozrnnými těstovinami, které zjemňují piniové oříšky a voňavé bylinky. 

4 porce
60 minut

Suroviny

  • dýně hokkaido 1/2 ks
  • olivový olej 4 lžíce
  • sušené provensálské bylinky 1 lžička
  • sušená rajčata 50 g
  • celozrnné těstoviny fussili nebo penne 200 g
  • malé červené cibule 2 ks
  • česnek 2 stroužky
  • kapusta 300 g
  • sušené oregano 1 lžička
  • lístky čerstvé bazalky 1 hrst
  • piniové oříšky 50 g
  • sůl

Postup přípravy

  1. Dýni nakrájejte na menší kostky, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, zastříkněte olejem, posypte provensálskými bylinkami a pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 20 minut do mírného zhnědnutí.
  2. Rajčata zalijte v misce vroucí vodou.
  3. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě akorát na skus, tzv. al dente. Slijte a nechte okapat v cedníku.
  4. Mezitím oloupejte cibuli, nakrájejte ji na měsíčky a opékejte v pánvi na zbylém rozehřátém oleji doměkka a dozlatova. Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky a restujte s cibulí. Kapustu omyjte, vykrojte dřevnatý střed a listy nakrájejte nahrubo. Přisypte k cibuli a česneku, restujte 1 minutu nasucho, podlijte trochou vody z rajčat a duste kapustu doměkka, trvá to zhruba 3 minuty.
  5. Namočená rajčata slijte, nakrájejte nadrobno, vsypte do pánve k zelenině, přidejte upečenou dýni, osolte, vmíchejte oregano, slité těstoviny a nasekané lístky bazalky a promíchejte. Posypte piniemi, které můžete nasucho opražit.

PRIMA TIP: Pokud máte dostatek bazalky, podrťte ji s česnekem, piniemi a olivovým olejem na pesto. Vmíchejte ho do těstovin a podávejte s pečenou zeleninou. Podle chuti ji můžete přiostřit chilli papričkou.

Další originální veganské recepty ze sezonní zeleniny najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Klíma

Smart Press Petr Klíma

Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty