návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Těstoviny s dýní, kapustou a sušenými rajčátky

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 1 hodiny
Těstoviny s dýní, kapustou a sušenými rajčátky 
Autor: Petr Klíma Těstoviny s dýní, kapustou a sušenými rajčátky 
Kapusta patří mezi další výrazné zimní krásky, s kterými si ale málokdo ví rady, a tak vadne v obchodě nebo v lednici, až ztratí nejen svůj šarm, ale i všechny vitaminy. A to je škoda, díky své neutrální chuti se hodí skoro do všech slaných jídel, kde se postará o barvu i o objem. Vyzkoušejte kombinaci s nasládlou pečenou dýní a sušenými rajčaty a výraznými celozrnnými těstovinami, které zjemňují piniové oříšky a voňavé bylinky. 

Postup

  1. Dýni nakrájejte na menší kostky, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, zastříkněte olejem, posypte provensálskými bylinkami a pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 20 minut do mírného zhnědnutí. 
  2. Rajčata zalijte v misce vroucí vodou. 
  3. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě akorát na skus, tzv. al dente. Slijte a nechte okapat v cedníku. 
  4. Mezitím oloupejte cibuli, nakrájejte ji na měsíčky a opékejte v pánvi na zbylém rozehřátém oleji doměkka a dozlatova. Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky a restujte s cibulí. Kapustu omyjte, vykrojte dřevnatý střed a listy nakrájejte nahrubo. Přisypte k cibuli a česneku, restujte 1 minutu nasucho, podlijte trochou vody z rajčat a duste kapustu doměkka, trvá to zhruba 3 minuty. 
  5. Namočená rajčata slijte, nakrájejte nadrobno, vsypte do pánve k zelenině, přidejte upečenou dýni, osolte, vmíchejte oregano, slité těstoviny a nasekané lístky bazalky a promíchejte. Posypte piniemi, které můžete nasucho opražit. 

PRIMA TIP: Pokud máte dostatek bazalky, podrťte ji s česnekem, piniemi a olivovým olejem na pesto. Vmíchejte ho do těstovin a podávejte s pečenou zeleninou. Podle chuti ji můžete přiostřit chilli papričkou. 

Těstoviny s dýní, kapustou a sušenými rajčátky 
Autor: Petr Klíma Těstoviny s dýní, kapustou a sušenými rajčátky 

Další originální veganské recepty ze sezonní zeleniny najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: 

Vánoční číslo časopisu Prima FRESH

Prožijte překrásné sváteční dny a veselou zimu s novým číslem časopisu Prima FRESH

Zeleninová kuchařka
Petr Klíma

Z farmy přímo na váš stůl

Petr Klíma osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.

Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.

Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.

Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.

Související témata: veganské recepty , vegan , kapusta , těstoviny , Hlavní jídla