Suroviny
- dýně Hokkaidó 1/2 ks
- olivový olej 4 lžíce
- bylinky (sušené provensálské ) 1 lžička
- sušená rajčata 50 g
- Celozrnné těstoviny (fussili nebo penne) 200 g
- červená cibule (malé ) 2 ks
- česnek 2 stroužky
- kapusta 300 g
- oregano (sušené ) 1 lžička
- bazalka (lístky čerstvé ) 1 hrst
- piniové oříšky 50 g
- sůl
Postup přípravy
- Dýni nakrájejte na menší kostky, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, zastříkněte olejem, posypte provensálskými bylinkami a pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 20 minut do mírného zhnědnutí.
- Rajčata zalijte v misce vroucí vodou.
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě akorát na skus, tzv. al dente. Slijte a nechte okapat v cedníku.
- Mezitím oloupejte cibuli, nakrájejte ji na měsíčky a opékejte v pánvi na zbylém rozehřátém oleji doměkka a dozlatova. Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky a restujte s cibulí. Kapustu omyjte, vykrojte dřevnatý střed a listy nakrájejte nahrubo. Přisypte k cibuli a česneku, restujte 1 minutu nasucho, podlijte trochou vody z rajčat a duste kapustu doměkka, trvá to zhruba 3 minuty.
- Namočená rajčata slijte, nakrájejte nadrobno, vsypte do pánve k zelenině, přidejte upečenou dýni, osolte, vmíchejte oregano, slité těstoviny a nasekané lístky bazalky a promíchejte. Posypte piniemi, které můžete nasucho opražit.
PRIMA TIP: Pokud máte dostatek bazalky, podrťte ji s česnekem, piniemi a olivovým olejem na pesto. Vmíchejte ho do těstovin a podávejte s pečenou zeleninou. Podle chuti ji můžete přiostřit chilli papričkou.
Těstoviny s dýní, kapustou a sušenými rajčátky 2 Zdroj: Petr Klíma