Suroviny
- vepřové maso 300 g
- hovězí maso 300 g
- nové koření 6 kuliček
- hladkolistá petržel 1 velký svazek
- uzené maso 200 g
- houska 6 ks
- plnotučné mléko 300 ml
- smetana ke šlehání 150 ml
- vejce 6 ks
- červená paprika 1 ks
- červená cibule 1 ks
- tymián (otrhané lístky) 1 hrst
- zelený chřest 400 g
- pažitka (nakrájená nadrobno) 1 menší hrst
- rozmarýn 2 snítky
- muškátový květ 1 špetka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- máslo (na vymazání formy)
- jarní cibulka (k podávání)
- nakládané okurky (k podávání)

Postup přípravy
- Vepřové a hovězí maso dejte do většího hrnce. Zalijte je vodou tak, aby bylo maso ponořené. Přidejte nové koření, trochu pepře a soli a stonky petržele a uvařte je doměkka, trvá to zhruba 1 až 1,5 hodiny. Uzené maso vařte samostatně doměkka.
- Vařené maso vyjměte, nechte trochu zchladnout a nakrájejte ho na kostičky.
- Housky nakrájejte na 1cm kostičky. V míse prošlehejte mléko se smetanou a žloutky. Vsypte do směsi kousky housky a nechte je nasáknout. Pozor ale, aby se houska nerozmočila.
- Mezitím zbavte papriku semeníku a nakrájejte ji nadrobno. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji najemno. Obojí vsypte do mísy i s nakrájeným masem a promíchejte.
- Petrželku a tymián nasekejte nahrubo. Chřest očistěte, odlomte nebo odkrojte dřevnaté stonky a šťavnaté stonky nakrájejte na 1cm kousky. Pažitku nasekejte najemno. Rozmarýn otrhejte ze stonků. Vše přidejte k masu a houskám.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Bílky ušlehejte se špetkou soli na tuhý sníh. Směs dochuťte solí, pepřem a mletým muškátovým květem. Promíchejte a zlehka zapracujte sníh.
- Pekáč vymažte máslem a rovnoměrně do něj rozprostřete nádivku. Pečte ji v předehřáté troubě přibližně 35 až 40 minut dozlatova.
- Upečenou nádivku podávejte s kyselou okurkou a nasekanou jarní cibulkou.
PRIMA TIP: Nádivku můžete také upéct ve formě na muffiny jako jednotlivé porce. Stačí formičky dobře vymazat máslem, naplnit nádivkou a upéct. Bude jim stačit 25-30 minut v troubě.
Vyzkoušejte tradiční velikonoční nádivku s uzeným masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Velikonoční nádivka se zeleným lupením a uzeným masem