Suroviny
- plnotučné mléko (vlažné) 250 ml
- sušené droždí 7 g
- vejce 1 ks
- hladká mouka 500 g
- sůl 8 g
- máslo 50 g
- polotvrdý sýr 250 g
- anglická slanina 300 g
- žloutek (na potření) 2 ks
- hladkolistá petržel (na posypání)

Postup přípravy
- Do mísy nalijte mléko, přidejte sušené droždí, vejce, prosátou mouku, sůl a změklé máslo. Zadělejte těsto, buď vařečkou nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Hladké, nelepivé těsto nechte vykynout při pokojové teplotě. Poznáte to tak, že těsto zvětší svůj objem dvakrát a/nebo když do těsta máčknete prstem, těsto vyrovná důlek velmi pomalu. Zpravidla to trvá 45 až 60 minut.
- Nastrouhejte sýr a nakrájejte nadrobno slaninu. Promíchejte.
- Vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů a z každého vytvarujte bochánek. Nechte je vykynout, zhruba 20 až 30 minut.
- Každý bochánek vyválejte do oválu. Do středu dejte slaninu se sýrem a přeložte přes náplň jednu i druhou stranu těsta. Bochánky nechte opět vykynout, 15 až 20 minut.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Vykynuté bochánky uprostřed nařízněte, potřete rozšlehaným žloutkem a posypte petrželkou.
- Pečte ve vyhřáté troubě asi 15 minut dozlatova. Když do těsta zapíchnete špejli, vyjde ven čistá a suchá.

Vyzkoušejte také jednoduchou italskou focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá domácí focaccia z kynutého těsta