Zapečená cuketa s rýží a sýrem podle Julie Childové

Moje hodnocení
1x

V druhém díle slavné kuchařky Umění francouzské kuchyně od Julie Childové najdete nenápadný recept na gratinovaný rýžový nákyp s cuketou a sýrem. Výtečné bezmasé jídlo se hodí zvlášť v době, kdy zahrádky překypují hojností a cuket je všude dost. Podávejte jako lehké vegetariánské jídlo nebo jako přílohu například k pečenému kuřeti.

6 porcí
60 minut
francouzská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Vymažte olejem nebo máslem zapékací mísu.
  2. Umyjte cukety a odkrojte jim konce. Rozpulte je podélně, a pokud jsou semínka velká, vyškrabejte je lžící. Dužinu nastrouhejte nahrubo a vložte do velké mísy.
  3. Na kostičky nakrájenou cibuli pomalu smažte ve velké pánvi na 3 lžících oleje 8 až 10 minut, dokud nezměkne a nezprůsvitní. Mírně zvyšte teplotu a několik minut míchejte, dokud lehce nezezlátne. Vmíchejte nasekaný česnek a restujte další minutu. Přidejte neuvařenou rýži a restujte další dvě minuty. Hojně osolte a opepřete.
  4. Směs z pánve přesuňte do mísy s cuketou a promíchejte s 1/2 šálkem tekutiny dle vlastního výběru a nastrouhaným sýrem (2 lžíce sýra uschovejte na později). Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Přimíchejte 2 lžíce hladké mouky (lze vynechat). Vše přendejte do připravené zapékací mísy.
  5. Mísu přikryjte pevně alobalem a pečte 50 až 60 minut, dokud není rýže uvnitř uvařená, ale ne kašovitá. Zvyšte teplotu trouby na 220 stupňů. Odstraňte alobal, pokapejte povrch zbývajícím olivovým olejem (nebo potřete máslem), posypte zbývajícím sýrem a pečte odkryté, dokud není povrch hnědý a křupavý, asi dalších 10 až 15 minut. Pro extra barvu můžete na závěr na jednu minutu zapnout v troubě funkci gril.

Vyzkoušejte také jednoduché cuketové rizoto podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty