Suroviny
- kadeřávek 250 g
- brambory (typ A nebo B) 400 g
- smetana ke šlehání 200 ml
- parmezán (strouhaný) 1 lžíce
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
- máslo
Postup přípravy:
- Listy kadeřávku otrhejte z košťálů a spařte vroucí vodou. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- V misce promíchejte smetanu, párkrát strouhněte muškátový oříšek, parmezán, čerstvě mletý pepř a sůl.
- Zapékací mísu nebo jednoporcové mističky vymažte máslem. Na dno dejte vrstvu plátků brambor, mírně je osolte a zalijte částí smetany.
- Další vrstvu bude tvořit kadeřávek a nakonec opět vrstva brambor.
- Tyto opět osolte a vše zalijte zbytkem smetany, navrch můžete položit kousíčky másla. Pečte v troubě na 180 °C zakryté alobalem 30 minut, aby brambory změkly.
- Nakonec je dopečte odkryté dokud nezezlátnou.
Máte rádi bramborové pokrmy? Zkuste gratinované brambory podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE: Gratinované brambory se smetanou
Nebo vyzkoušejte další bramborové pochoutky: