Suroviny
- červená řepa (větší, případně pastinák nebo petržel) 1 ks
- brambory (větší, nebo 1 batát) 2 ks
- ředkvičky 1 svazek
- olivový olej 1–2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- citron (chemicky neošetřený) 1 ks
- cibule (malá) 1 ks
- zelenina (listová – špenát, polníček, kadeřávek a podobně) 1 svazek
- cuketa 1 ks
- vejce 5–8 ks
- strouhaný parmazán (nemusí být)
- bylinky (nebo jarní cibulka na posypání)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Nakrájenou kořenovou zeleninu, brambory a ředkvičky na plátky promíchejte v pekáčku s 1 lžící oleje, špetkou soli a pepře, prolisovaným česnekem, šťávou z půlky citronu a navrch rozložte kolečka citronu a plátky cibule.
- Vložte do trouby a pečte 15 až 20 minut, až zelenina změkne, ale nerozvaří se.
- Vyndejte z trouby a do pekáče vsypte listovou zeleninu a na kolečka nakrájenou cuketu. Osolte, opepřete.
- V zelenině udělejte v rovnoměrných rozestupech pomocí vařečky nebo malé naběračky důlky, do kterých opatrně vyklepněte vejce, abyste nepoškodili žloutek. Chcete-li, posypte vejce nastrouhaným sýrem.
- Pekáč vraťte do trouby a pečte 10 až 14 minut, až bílek vajec zpevní, ale žloutek bude ještě vláčný.
- Podávejte posypané nakrájenými bylinkami a jarní cibulkou.
Zkuste i další recepty na zapečená vejce
Připravte si klasická vejce Benedikt s holandskou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE