Suroviny
- česnek 3 stroužky
- šalotka 1 ks
- listový špenát 400 g
- máslo 1 lžíce
- chilli 1 špetka
- provensálské koření 1 špetka
- smetana ke šlehání 500 ml
- ricotta (žervé nebo jemný tvaroh) 200 g
- strouhaný parmazán 100 g
- citronová šťáva 2 lžičky
- vejce 4–6 ks
- sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. V silnostěnné pánvi, která se dá dát do trouby, nebo v plochém kastrolu při střední teplotě rozehřejte máslo, vsypte najemno nasekaný česnek a smažte asi 30 vteřin. Přidejte na kostičky nakrájenou šalotku, koření a promíchejte. Smažte asi 3 minuty. Pak vsypte lístky špenátu a nechte je asi 2 minuty zavadnout. Vlijte smetanu a nechte asi 5 minut probublávat.
- Vmíchejte ricottu, parmazán, citronovou šťávu a ještě asi 2 minuty prohřívejte.
- Do směsi opatrně vyklepněte vejce, osolte, a i s nádobou přesuňte do trouby na 8 až 10 minut, až vejce ztuhnou.
Vejce zapečená ve špenátu s ricottou a parmazánem Zdroj: Marek Kučera