Chilli olej
- extra virgin olivový olej 100 ml
- chilli (vločky) 1 lžíce
Vejce
- červená cibule 2 ks
- červená paprika 1 ks
- žlutá paprika 1 ks
- oranžová paprika 1 ks
- olivový olej 3 lžíce
- mletý koriandr 2 lžičky
- římský kmín (mletý ) 2 lžičky
- kurkuma (mletá ) 1 lžička
- rajčata (třešňová ) 500 g
- rajčatová passata 600 ml
- cukr krupice 1 lžíce
- chilli (vločky) 1 lžička
- zázvor (čerstvý ) 50 g
- koriandr (čerstvý ) 1 velký svazek
- špenát (čerstvé špenátové lístky) 2–3 velké hrsti
- vejce (velká ) 4 ks
- bílý jogurt (řecký nebo plnotučný ) 150 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Ve sklenici s víčkem protřepejte olej s chilli vločkami. Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky, barevné papriky zbavte jádřince a semen a nakrájejte je na proužky. Vsypte do pekáče, rovnoměrně rozprostřete a zakápněte olejem. Pečte v rozehřáté troubě 20 minut.
- Jakmile zelenina změkne, vmíchejte k ní mletý koriandr, římský kmín a kurkumu a pečte ještě 10 minut.
- Mezitím promíchejte cherry rajčátka s passatou, cukrem a chilli vločkami. Zázvor oloupejte a nastrouhejte k rajčatům, osolte, opepřete, zamíchejte a přidejte k pečeným paprikám. Lehce promíchejte a pečte dalších 30 minut.
- Koriandr nasekejte nahrubo a polovinu vmíchejte s listy špenátu k rajčatům. Vytvořte v zelenině pomocí naběračky čtyři prohlubně a do každé rozklepněte vejce. Vraťte do trouby a pečte 5–7 minut podle toho, jak máte rádi vejce.
- Vyjměte, rozdělte navrch jogurt, posypte zbylým koriandrem a černuchou, zakápněte chilli olejem a podávejte.
PRIMA TIP: Chilli olej vydrží poměrně dlouho, dochutit jím můžete polévku, těstoviny, salátovou zálivku, pečenou zeleninu či maso.
Bombajská vejce s třešňovými rajčátky, pečenými paprikami a špenátem Zdroj: Zeleninové zázraky z jednoho plechu
Bombajská vejce s třešňovými rajčátky, pečenými paprikami a špenátem Zdroj: Zeleninové zázraky z jednoho plechu