Liz Franklinová

Bombajská vejce s třešňovými rajčátky, pečenými paprikami a špenátem

Moje hodnocení
2x

Hřejivé jídlo, které vás potěší kdykoliv během dne – jako snídaně šampionů po náročné noci nebo před výletem, lehký oběd s listovým salátkem i jako večeře s krajícem chleba. V menší koláčové formě si můžete připravit větší jednoporcovku. Rajčata pečením zesládnou a vytvoří zajímavý chuťový kontrast k polotekutým vejcím a pikantnímu koření.

4 porce
90 minut
indická

Chilli olej

Vejce

  • červená cibule 2 ks
  • červená paprika 1 ks
  • paprika (žlutá paprika) 1 ks
  • paprika (oranžová paprika) 1 ks
  • extra virgin olivový olej (olivový olej) 3 lžíce
  • mletý koriandr 2 lžičky
  • římský kmín (mletý římský kmín) 2 lžičky
  • mletá kurkuma 1 lžička
  • třešňová rajčátka 500 g
  • rajčatové pyré (passata) 600 ml
  • cukr krupice 1 lžíce
  • chilli (chilli vločky) 1 lžička
  • zázvor (čerstvý zázvor) 50 g
  • čerstvý koriandr 1 velký svazek
  • čerstvé špenátové lístky 2–3 velké hrsti
  • vejce (velká vejce) 4 ks
  • řecký nebo plnotučný bílý jogurt 150 ml
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Ve sklenici s víčkem protřepejte olej s chilli vločkami. Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky, barevné papriky zbavte jádřince a semen a nakrájejte je na proužky. Vsypte do pekáče, rovnoměrně rozprostřete a zakápněte olejem. Pečte v rozehřáté troubě 20 minut.
  2. Jakmile zelenina změkne, vmíchejte k ní mletý koriandr, římský kmín a kurkumu a pečte ještě 10 minut.
  3. Mezitím promíchejte cherry rajčátka s passatou, cukrem a chilli vločkami. Zázvor oloupejte a nastrouhejte k rajčatům, osolte, opepřete, zamíchejte a přidejte k pečeným paprikám. Lehce promíchejte a pečte dalších 30 minut.
  4. Koriandr nasekejte nahrubo a polovinu vmíchejte s listy špenátu k rajčatům. Vytvořte v zelenině pomocí naběračky čtyři prohlubně a do každé rozklepněte vejce. Vraťte do trouby a pečte 5–7 minut podle toho, jak máte rádi vejce.
  5. Vyjměte, rozdělte navrch jogurt, posypte zbylým koriandrem a černuchou, zakápněte chilli olejem a podávejte.

PRIMA TIP: Chilli olej vydrží poměrně dlouho, dochutit jím můžete polévku, těstoviny, salátovou zálivku, pečenou zeleninu či maso.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Liz Franklinová

Slovart

Jedna trouba, jeden plech a tolik možností! Liz Franklinová vám ve své knize ukáže 101 jednoduchých způsobů, jak připravit výživné a lahodné vegetariánské či veganské jídlo a udělat z vaření teplých večeří zábavu. Nechybí ani pár ovocných sladkostí, placičky, ranní ovesná kaše nebo skvělé polévky. Inspiraci autorka sbírala po celém světě, a tak pokrmy překvapují kombinacemi surovin, koření, bylinek a hrají všemi barvami, chutěmi a vůněmi. Jednoddušší už to být snad ani nemůže. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty