Suroviny
- vejce 4 ks
- chléb (turecký )
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Klobásková omáčka
- olivový olej 1 lžíce
- červená cibule (malá, najemno nasekaná) 1 ks
- česnek (jemně nasekaný) 2 stroužky
- klobása chorizo (nakrájené na 0,5cm kolečka) 120 g
- rajčata (konzervovaná soudková ) 400 g (1 plechovka)
- balzamikový ocet 1 lžíce
- hnědý cukr 1,5 lžičky
- chilli (vločky) 1/4 lžičky
- badyán 2 hvězdičky
- pomerančová kůra 1 proužek
- bazalka (bazalkové lístky, natrhané) 12 ks
Houby
- máslo 1 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- česnek (jemně nasekaný) 1 stroužek
- žampiony portobello (nakrájený) 1 ks
Citronový dip
- crème fraîche (nebo zakysaná smetana) 150 g
- citronová kůra (strouhaná) 1/4 lžičky
- citronová šťáva (čerstvá ) 1/2 lžičky
Článek
16 receptů s vejci, které si s chutí připravíte (nejen) k večeři!
Ať už jste fanoušci pojídání vajec k snídani, či nikoliv, z našich receptů si rozhodně vyberete. Tato jídla jsou totiž ideální i k večernímu hodování a navíc jsou...
Postup přípravy
- Začněte s klobáskovou omáčkou. Na velké silnostěnné pánvi rozehřejte při nízké teplotě olej a lehce na něm asi 7–10 minut smažte cibulku, až zesklovatí. Přidejte česnek a klobásku chorizo a smažte, než začne klobása hnědnout a uvolňovat tuk. Přidejte ¼ hrnku vody a zbývající suroviny kromě bazalky. Osolte a opepřete. Poté zvyšte teplotu a přiveďte omáčku k varu. Teplotu opět snižte a duste 20–30 minut. Omáčka by měla mezitím zhoustnout. Dejte pánev stranou, vyjměte badyán a pomerančovou kůru, a naopak vmíchejte listy bazalky.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Na jiné pánvi rozehřejte při střední teplotě máslo a olivový olej, přidejte nakrájený česnek a pomalu ho 2–3 minuty smažte. Poté pánev sundejte ze sporáku.
- Nakrájené houby přeneste na připravený plech (buď na vymazaný plech, nebo na plech vyložený papírem na pečení) a přelijte je česnekovým olejem z pánve. Přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě asi 15–20 minut.
- Mezitím si připravte citronový crème fraîche. Všechny uvedené suroviny smíchejte v misce. Tu poté zakryjte a pokračujte v přípravě omáčky.
- Omáčku s klobáskou chorizo začněte opět při nízké teplotě přihřívat. Přidejte do ní pečené houby. Ve směsi na pánvi vytvořte čtyři důlky, do kterých rozklepněte postupně čtyři vejce. Přikryjte a smažte asi 15–20 minut, než jsou vejce hotová. Žloutky by přitom měly zůstat pořád trochu tekuté. Opepřete. Servírujte s tureckým chlebem a citronovým crème fraîche.