Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Zapečená vejce s klobáskou chorizo, houbami a citronovým crème fraîche
Článek
16 receptů s vejci, které si s chutí připravíte (nejen) k večeři!
Suroviny (2-4 porce)
Klobásková omáčka:
- Olivový olej 1 lžíce
- malá červená cibule, najemno nasekaná 1 ks
- česnek jemně nasekaný 2 stroužky
- klobásky chorizo, nakrájené na 0,5cm kolečka 120 g
- konzervovaná soudková rajčata 400 g (1 plechovka)
- balzamikový ocet 1 lžíce
- hnedý cukr 1,5 lžičky
- chilli vločky 1/4 lžičky
- Badyán 2 hvězdičky
- pomerančová kůra 1 proužek
- bazalkové lístky, natrhané 12 ks
Houby:
- Máslo 1 lžíce
- Olivový olej 1 lžíce
- česnek jemně nasekaný 1 stroužek
- žampion portobello, nakrájený 1 ks
Citronový dip:
- crème fraiche nebo zakysaná smetana 150 g
- citronová kůra, strouhaná 1/4 lžičky
- čerstvá citronová šťáva 1/2 lžičky
Postup
- Začněte s klobáskovou omáčkou. Na velké silnostěnné pánvi rozehřejte při nízké teplotě olej a lehce na něm asi 7–10 minut smažte cibulku, až zesklovatí. Přidejte česnek a klobásku chorizo a smažte, než začne klobása hnědnout a uvolňovat tuk. Přidejte ¼ hrnku vody a zbývající suroviny kromě bazalky. Osolte a opepřete. Poté zvyšte teplotu a přiveďte omáčku k varu. Teplotu opět snižte a duste 20–30 minut. Omáčka by měla mezitím zhoustnout. Dejte pánev stranou, vyjměte badyán a pomerančovou kůru, a naopak vmíchejte listy bazalky.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Na jiné pánvi rozehřejte při střední teplotě máslo a olivový olej, přidejte nakrájený česnek a pomalu ho 2–3 minuty smažte. Poté pánev sundejte ze sporáku.
- Nakrájené houby přeneste na připravený plech (buď na vymazaný plech, nebo na plech vyložený papírem na pečení) a přelijte je česnekovým olejem z pánve. Přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě asi 15–20 minut.
- Mezitím si připravte citronový crème fraîche. Všechny uvedené suroviny smíchejte v misce. Tu poté zakryjte a pokračujte v přípravě omáčky.
- Omáčku s klobáskou chorizo začněte opět při nízké teplotě přihřívat. Přidejte do ní pečené houby. Ve směsi na pánvi vytvořte čtyři důlky, do kterých rozklepněte postupně čtyři vejce. Přikryjte a smažte asi 15–20 minut, než jsou vejce hotová. Žloutky by přitom měly zůstat pořád trochu tekuté. Opepřete. Servírujte s tureckým chlebem a citronovým crème fraîche.
Zapečená vejce s klobáskou chorizo, houbami a citronovým crème fraîche , Foto: Vejce na 100 způsobů
Vejce na sto způsobů
Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená, nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.
Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.
Vydalo nakladatelství Omega.