Vejce z Anglesey zapečená s bramborami a pórkem

Moje hodnocení
9x

Starobylý recept z velkého ostrova příslušejícího k Walesu se tu připravoval už před dvěma sty lety, postupně však upadl v zapomenutí. Před několika lety ho však objevily školáci, pátrající v rámci kulturního projektu po starých receptech, a od té doby je jídlo, maximálně využívající také typické velšské produkty, tj. brambory a pórek, opět velmi populární. Nedivíme se.

8 porcí
60 minut
anglická

Suroviny

  • vejce, natvrdo uvařená, oloupaná a rozpůlená 10 ks
  • brambory, uvařené a rozšťouchané nebo prolisované 750 g
  • máslo 100 g
  • velké pórky, propláchnuté a nakrájené 4 ks
  • mléko, ohřáté 500 ml
  • hladká mouka 2 lžíce
  • mletý muškátový oříšek 1 špetka
  • vyzrálý čedar, nastrouhaný 150 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • sušený tymián (tymián)
  • případně čerstvé bylinky (petržel, bazalka...)

Postup přípravy

  1. Brambory promíchejte s polovinou másla, osolte je a opepřete. Pórek vařte ve vroucí osolené vodě 4 až 5 minut, až zvláční, pak ho promíchejte s rozmačkanými bramborami.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem a rozestřete do ní bramborovou směs.
  3. Zbylé máslo rozehřejte v kastrůlku nebo na pánvi, poprašte moukou a zalijte mlékem. Rychle šlehejte, aby se nevytvořily žmolky, při mírné teplotě povařte na hustý hladký bešamel. Ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Do omáčky vmíchejte polovinu sýru a nechte ho rozpustit.
  4. Do formy na brambory rozložte vejce řeznou plochou nahoru, zalijte omáčkou a posypte zbylým sýrem, tymiánem a případně lístky bazalky.
  5. Vložte do trouby a zapékejte asi 20 až 25 minut, až se vše prohřeje a sýr rozpustí.

PRIMA TIP: JAK SPRÁVNĚ UVAŘIT VEJCE

Existuje celá řada metod, jak uvařit vejce zcela dokonalým způsobem – především bychom se měli rozhodnout, zda chceme, aby naše vejce měla žloutek ještě tekutý, polotekutý anebo zcela uvařený. Jedna metoda radí použít na vaření takovou nádobu, do níž se vejce vejdou tak, aby neležela na sobě. V nádobě je zalijte vodou tak, aby jí byla vejce tak akorát pokrytá. Pak je vyndejte, vodu uveďte do varu, snižte teplotu, aby voda jen mírně vřela, a pomocí naběračky či cedníku do ní opatrně spusťte vejce. Vařte je 6, 8 nebo 12 minut a pro snadné oloupání zchlaďte pod tekoucí studenou vodou a pak ještě dejte do nádoby s ledem nebo ledovou vodou. Velmi trendy je teď vaření vajec v páře. Připravte si mísu s ledovou vodou na ochlazení vajec. Pařák postavte do kastrolu, do kterého vlijte vodu (aby nedosahovala až ke dnu pařáku) a uveďte ji do varu. Do pařáku položte vejce, hrnec přikryjte pokličkou a vejce vařte 7 až 12 minut podle toho, jak uvařený chcete mít žloutek. Po uvaření vejce hned zchlaďte, aby se dala dobře oloupat. Chcete-li uvařená vychladlá oloupaná vejce zas prohřát, vložte je do hrnku s dost teplou, ale nikoliv vroucí vodou a nechte je v ní několik minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima Fresh


Přečtěte si také

Recepty