Suroviny
- listové těsto (vyválené) 2 ks
- niva 200 g
- vlašské ořechy 2–3 hrsti
- tymián 1 lžička
- vejce (rozšlehané) 1 ks
- dýňová semínka (loupaná)
Postup přípravy:
- Na rozválené pláty listového těsta rozdrobte nivu a vlašské ořechy, posypte lístky čerstvého tymiánu a přes širší stranu těsto zarolujte jako roládu.
- Tyto dvě vzniklé dlouhé roládky překrojte podélně a na řezu každé poloviny přitlačte těsto k sobě, aby náplň tolik nevypadávala.
- Tyto plněné „hady“ nyní zaviňte kolem své osy jako twist a následně z nich zamotáním postupně vytvořte tvar koláče, jak vidíte na obrázku.
- Takto připravený koláč přesuňte do pečicím papírem vystlané dortové formy s odnímatelným dnem. Pomašlujte jeho povrch rozšlehaným vejcem a posypte dýňovými semínky.
- Koláč dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C na cca 20–30 minut.
- Podávejte ho teplý či studený se sklenkou dobrého bílého vína.