Suroviny
- toustový chléb 250 g
- uzený vepřový bůček (a libovější slanina 2:1) 400 g
- kopřivy (+ špenát, medvědí česnek, pórek, cibulka aj.) 150 g
- cibule (menší) 1 ks
- máslo 150 g + 10 g
- bílek 6 ks
- žloutek 6 ks
- smetana ke šlehání (30% ) 400 ml
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Nechte se vést při přípravě návodným videoreceptem
Typy velikonoční nádivky
Základ každé velikonoční nádivky je téměř stejný – pečivo, vejce, mléko/smetana, bylinky. Vždy však stačí přidat jednu (nebo i víc surovin) a vaše nádivka bude chutnat zase úplně jinak. Zatímco někomu bude chutnat nejvíc velikonoční nádivka s bez masa, další ocení variantu velikonoční nádivky s uzeným masem a medvědím česnekem. Nebo dáte přednost velikonoční nádivce s kopřivami?
Postup přípravy
- Máslo vyndejte z lednice minimálně dvě hodiny před přípravou. Troubu rozehřejte na 180 °C. Zapékací mísu vymažte máslem.
- Uzené nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte najemno a na másle (10 g) ji orestujte, dokud se nerozvoní. Přidejte slaninu a restujte tak, aby cibulka byla osmažená dozlatova.
- Máslo pokojové teploty šlehejte samotné asi 5 – 7 minut, dokud nenabyde na objemu a nezesvětlá. Poté postupně zašlehávejte žloutky a osolte.
- Zelené nasekejte nahrubo velkým nožem.
- Toustový chléb nakrájejte na kostičky a nasucho opražte na pánvi dokřupava. Přesypte je do mísy a zalijte smetanou. Přidejte zelené, muškátový oříšek, pepř, slaninu s cibulkou a svižně promíchejte. Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh, pozor, nešlehejte ho moc dlouho, aby se nevysušil.
- Pomocí stěrky ho opatrně přimíchejte k nádivkové směsi a přendejte do zapékací mísy. Pečte asi 50 minut, dokud není nádivka pevná a pružná na dotek. Nepečte ji zbytečně dlouho, abyste ji nevysušili, měla by být křupavá navrchu a vláčná uvnitř.
- Podávejte samotnou nebo s máslovými bramborami a jarním zeleninovým salátkem.
Velikonoční nádivka: tradice a historie
Ještě před tím, než se staly Velikonoce křesťanským svátkem, lidé toto období slavili zejména jako symbol přicházejícího jara. A k těmto oslavám patřila právě i nádivka, kterou můžete znát také jako „hlavičku“. Setkat se můžete i s pojmy, jako jsou sekanina či řežábek. A protože je jaro dobou ideální pro nové začátky, očistu, ale také obnovu přírody, kdy všechno kvete, neměla by nádivka plná zelených bylinek chybět ani na vašem stole.
A proč se říká velikonoční nádivce hlavička? Naši předci velikonoční nádivku nepřipravovali z pečiva, nýbrž z mléka, krupice, vajec a posekaného masa. Tento název vznikl podle masa v nádivce, to často pocházelo z telecí hlavy. Tento tradiční velikonoční pokrm obsahuje také nejrůznější bylinky – kopřivy, pampelišky, kontryhel, pažitku a další, na které si vzpomenete.
Vyzkoušejte recept na francouzské brambory s uzeným masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE