návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Velikonoční nádivka

do 1 hodiny
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka Autor: Cat & Cook
Nádivka na Velikonoce byla jakýmsi přechodem mezi půstem a hodováním. Název hlavička se velikonoční nádivce prý dal proto, že měla připomínat trnovou korunu, jiní zase tvrdí, že je to díky telecí hlavě, jejíž maso se do nádivky dávalo. My pro vás máme recept od Ivany z Cat & Cook, respektive od její babičky. ;)
Reklama
Reklama

Postup

  1. Máslo vyndejte z lednice minimálně dvě hodiny před přípravou. Troubu rozehřejte na 180 °C. Zapékací mísu vymažte máslem.
  2. Uzené nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte najemno a na másle (10 g) ji orestujte, dokud se nerozvoní. Přidejte slaninu a restujte tak, aby cibulka byla osmažená dozlatova.
  3. Máslo pokojové teploty šlehejte samotné asi 5 – 7 minut, dokud nenabyde na objemu a nezesvětlá. Poté postupně zašlehávejte žloutky a osolte.
  4. Zelené nasekejte nahrubo velkým nožem.
  5. Toustový chléb nakrájejte na kostičky a nasucho opražte na pánvi dokřupava. Přesypte je do mísy a zalijte smetanou. Přidejte zelené, muškátový oříšek, pepř, slaninu s cibulkou a svižně promíchejte.Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh, pozor, nešlehejte ho moc dlouho, aby se nevysušil.
  6. Pomocí stěrky ho opatrně přimíchejte k nádivkové směsi a přendejte do zapékací mísy. Pečte asi 50 minut, dokud není nádivka pevná a pružná na dotek. Nepečte ji zbytečně dlouho, abyste ji nevysušili, měla by být křupavá navrchu a vláčná uvnitř.
  7. Podávejte samotnou nebo s máslovými bramborami a jarním zeleninovým salátkem.
Reklama
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
Cat & Cook

Cat & Cook kuchařka
Ivana Jindřichová

70 receptů, kterých se už nikdy nebudete bát!

Do své první kuchařky jsem chtěla zaznamenat především jídla, která miluji. Vybrala jsem pro vás převážně tradiční recepty z celého světa, kterých se lidé často bojí. Odrazovat můžou například hůře dostupné, či neznámé suroviny nebo dlouhý postup. Tomu jsem v kuchařce jednoduše předešla tím, že jsem všechny netradiční suroviny popsala, poradila vám, kde je sehnat, a ty nejsložitější postupy jsem nafotila krok za krokem.

Kuchařka Cat&Cook by vás v neposlední řadě měla naučit základním návykům v kuchyni, jako je například používání vývaru na vaření krémových polévek a omáček nebo využití digitálního teploměru při přípravě mas a různých dezertů. Dále vám ve své knize vysvětluji různé kuchařské názvy a poukazuji na kuchařské náčiní, které by se vám mohlo hodit.

Více info o knize, eshop a spoustu dalších receptů najdete na www.catandcook.cz.

Související témata: nádivka , Hlavní jídla , Česká kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama