Velikonoční nádivka se zeleným lupením a uzeným masem

Moje hodnocení
36x

Velikonoční nádivka byla jakýmsi přechodem mezi půstem a hodováním. Název hlavička se velikonoční nádivce dával údajně proto, že měla připomínat trnovou korunu. Jiní zase tvrdí, že je to díky telecí hlavě, jejíž maso se do nádivky dávalo. My pro vás máme recept od Ivany z Cat & Cook, respektive od její babičky. Uvidíte, že si pochutnáte.

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

Nechte se vést při přípravě návodným videoreceptem

Typy velikonoční nádivky

Základ každé velikonoční nádivky je téměř stejný – pečivo, vejce, mléko/smetana, bylinky. Vždy však stačí přidat jednu (nebo i víc surovin) a vaše nádivka bude chutnat zase úplně jinak. Zatímco někomu bude chutnat nejvíc velikonoční nádivka s bez masa, další ocení variantu velikonoční nádivky s uzeným masem a medvědím česnekem. Nebo dáte přednost velikonoční nádivce s kopřivami?

Postup přípravy

  1. Máslo vyndejte z lednice minimálně dvě hodiny před přípravou. Troubu rozehřejte na 180 °C. Zapékací mísu vymažte máslem.
  2. Uzené nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte najemno a na másle (10 g) ji orestujte, dokud se nerozvoní. Přidejte slaninu a restujte tak, aby cibulka byla osmažená dozlatova.
  3. Máslo pokojové teploty šlehejte samotné asi 5 – 7 minut, dokud nenabyde na objemu a nezesvětlá. Poté postupně zašlehávejte žloutky a osolte.
  4. Zelené nasekejte nahrubo velkým nožem.
  5. Toustový chléb nakrájejte na kostičky a nasucho opražte na pánvi dokřupava. Přesypte je do mísy a zalijte smetanou. Přidejte zelené, muškátový oříšek, pepř, slaninu s cibulkou a svižně promíchejte. Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh, pozor, nešlehejte ho moc dlouho, aby se nevysušil.
  6. Pomocí stěrky ho opatrně přimíchejte k nádivkové směsi a přendejte do zapékací mísy. Pečte asi 50 minut, dokud není nádivka pevná a pružná na dotek. Nepečte ji zbytečně dlouho, abyste ji nevysušili, měla by být křupavá navrchu a vláčná uvnitř.
  7. Podávejte samotnou nebo s máslovými bramborami a jarním zeleninovým salátkem.

Velikonoční nádivka: tradice a historie

Ještě před tím, než se staly Velikonoce křesťanským svátkem, lidé toto období slavili zejména jako symbol přicházejícího jara. A k těmto oslavám patřila právě i nádivka, kterou můžete znát také jako „hlavičku“. Setkat se můžete i s pojmy, jako jsou sekanina či řežábek. A protože je jaro dobou ideální pro nové začátky, očistu, ale také obnovu přírody, kdy všechno kvete, neměla by nádivka plná zelených bylinek chybět ani na vašem stole.

A proč se říká velikonoční nádivce hlavička? Naši předci velikonoční nádivku nepřipravovali z pečiva, nýbrž z mléka, krupice, vajec a posekaného masa. Tento název vznikl podle masa v nádivce, to často pocházelo z telecí hlavy. Tento tradiční velikonoční pokrm obsahuje také nejrůznější bylinky – kopřivy, pampelišky, kontryhel, pažitku a další, na které si vzpomenete.

Vyzkoušejte recept na francouzské brambory s uzeným masem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty