Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Pesto

Pesto (Primární fotografie)
Pesto (Primární fotografie)
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Původ pesta se klade do oblasti Ligurie v severní Itálii, ...
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Původ pesta se klade do oblasti Ligurie v severní Itálii, přídomek genovese má podle severoitalského města Janov (Genova). Název je odvozen z italského slova pestare = tlouci, mlátit. Tradiční příprava klasického pesta spočívá v rozdrcení a tření bazalkových listů v mramorovém moždíři dřevěnou paličkou. Do nich se dále přidává sůl a česnek, parmezán a/nebo jiný drobně strouhaný ovčí sýr a piniové oříšky, nakonec olivový olej. Jiný druh, pesto alla siciliana, obsahuje na slunci sušená rajčata. Nejlepší je pesto čerstvě připravené se špagetami; podle klasického receptu z okolí Bologne se špagety vaří a podávají s několika nakrájenými bramborami. Pesto však lze konzumovat i s chlebem, saláty, sýrem aj. Není vhodné jej ohřívat, neboť bazalka při vysoké teplotě hořkne. Třebaže se pesto běžně prodává jako hotová konzervovaná potravina, nesnese srovnání s čerstvě připravenou variantou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama