Virální flatbread ze dvou ingrediencí – stačí cottage sýr a vejce a připravíte skvělou přílohu plnou proteinů

Moje hodnocení
3x

Sociální sítě v poslední době ovládl nový recept, který opravdu stojí za vyzkoušení. Jednoduchá placka se dá využít k přípravě sendvičů nebo jako korpus pro pizzu, je nízkosacharidová, bez lepku a obsahuje hodně bílkovin. Na její výrobu stačí pouze dvě základní ingredience a trocha koření. Zdravě a chutně obvykle nejde dohromady, ale tento flatbread vás přesvědčí, že výjimka potvrzuje pravidlo.

1 porce
45 minut

Suroviny

  • cottage 1 hrnek
  • vejce (velká) 2 ks
  • kořenící směs (dle vlastní chuti, nepovinné)

Postup přípravy

  1. Všechny ingredience vložte do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka. Pokud chcete, můžete použít také ponorný mixér! Dochuťte kořením podle vlastní chuti.
  2. Proces mixování by měl trvat jen asi 30 sekund. Po dokončení bude těsto krémové, hladké a trochu řídké.
  3. Směs nalijte na pečicím papírem vyložený plech, který lehce vymažte tukem. Řídké těstíčko rozprostřete do obdélníkového tvaru.
  4. Pečte v troubě vyhřáté na180 °C 25-35 minut, nebo dokud placka není zlatavě hnědá a propečená. Placku nechte zchladnout a poté z ní opatrně stáhněte pečicí papír.

PRIMA TIPY:

  • Na dochucení můžete použít libovolné koření, které máte rádi. Vhodná je například kombinace sušený česnek + italské bylinky. Pro pikantnější verzi zkuste třeba cajunské koření, zajímavý je za'atar… Koření lze samozřejmě i úplně vynechat.
  • Placky používejte místo pšeničných tortill na přípravu wrapů. Naplňte je trhaným masem nebo plátky kvalitní šunky, přidejte čerstvou zeleninu, případně oblíbenou omáčku a wrap pevně zarolujte. Rozřízněte v půlce a podávejte. Nebo jen placku poklaďte vybranými ingrediencemi, přeložte v půlce a podávejte jako sendvič.
  • Z placky lze připravit také nízkosacharidovou verzi pizzy. Hotovou upečenou placku potřete rajčatovou omáčkou, posypte nastrouhaným sýrem nebo plátky mozzarelly a na pár minut vložte do rozpálené trouby pod gril. Přidat můžete i plátky šunky nebo paprikového salámu, plátky žampionů nebo lístky bazalky.

Vyzkoušejte také lokše z bramborového těsta podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Staročeské lokše z bramborového těsta

Inspirujte se i dalšími virálními recepty, které si podmanily svět

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty