Suroviny
- vejce (žloutky a bílky zvlášť) 3 ks
- čerstvý sýr (v pokojové teplotě) 3 lžíce
- med 1 lžíce
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 150 °C. Oddělte velmi pečlivě žloutky od bílků (v bílcích nesmí zůstat ani kousek žloutku). Žloutky dejte do misky společně s krémovým sýrem a medem.
- Bílky dejte do velké mísy (nesmí být mastná) a společně s kypřicím práškem je elektrickým mixérem ušlehejte dotuha, až se na sněhu budou tvořit ostré špičky. Trvá to asi 4 až 5 minut.
- Žloutky se sýrem a medem ušlehejte do hladkého krému. Nechte stranou.
- Poté žloutkovou směs velmi jemně vmíchejte do sněhu tak, aby zůstala co nejvíce nadýchaná.
- Na plech vyložený pečicím papírem naneste lžící směs – vytvořte 6 až 8 hromádek, podle toho, jak velké chcete mít výsledné placky. Hromádky tvarujte dokulata a mírně je zarovnejte. Pečte 25 až 35 minut (6 ks) nebo 20 až 30 minut (8 ks). Na závěr můžete placky asi 1 minutu ogrilovat, ale přitom je neustále hlídejte, aby se nespálily.
- Hotové placky by měly být upečené dozlatova. Nechte je asi 10 minut zchladnout a poté je sundejte z plechu (půjde to lépe, zatímco jsou placky ještě teplé).
PRIMA TIP: K dochucení můžete použít sůl, nasekaný nebo sušený rozmarýn, sušený česnek, mleté chilli, uzenou papriku. Koření nasypte na placky před vložením do trouby. Obláčkové placky uchováte v uzavíratelné nádobě až 3 dny v pokojové teplotě nebo v zipovém sáčku až týden v lednici. Můžete je také zmrazit.
Obláčkové placky Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD