redakce Prima FRESH

Obláčkové placky

Moje hodnocení
12x

Jednou ze základních úloh vajec je funkce pojiva a zároveň kypřidla v pečivu slaném i sladkém. Tyhle placičky jsou díky sněhu z bílků tak nadýchané, že se jim – spolu s instantní internetovou slávou – dostalo poetického názvu Cloud bread…

6 porcí
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 150 °C. Oddělte velmi pečlivě žloutky od bílků (v bílcích nesmí zůstat ani kousek žloutku). Žloutky dejte do misky společně s krémovým sýrem a medem.
  2. Bílky dejte do velké mísy (nesmí být mastná) a společně s kypřicím práškem je elektrickým mixérem ušlehejte dotuha, až se na sněhu budou tvořit ostré špičky. Trvá to asi 4 až 5 minut.
  3. Žloutky se sýrem a medem ušlehejte do hladkého krému. Nechte stranou.
  4. Poté žloutkovou směs velmi jemně vmíchejte do sněhu tak, aby zůstala co nejvíce nadýchaná.
  5. Na plech vyložený pečicím papírem naneste lžící směs – vytvořte 6 až 8 hromádek, podle toho, jak velké chcete mít výsledné placky. Hromádky tvarujte dokulata a mírně je zarovnejte. Pečte 25 až 35 minut (6 ks) nebo 20 až 30 minut (8 ks). Na závěr můžete placky asi 1 minutu ogrilovat, ale přitom je neustále hlídejte, aby se nespálily.
  6. Hotové placky by měly být upečené dozlatova. Nechte je asi 10 minut zchladnout a poté je sundejte z plechu (půjde to lépe, zatímco jsou placky ještě teplé).

PRIMA TIP: K dochucení můžete použít sůl, nasekaný nebo sušený rozmarýn, sušený česnek, mleté chilli, uzenou papriku. Koření nasypte na placky před vložením do trouby. Obláčkové placky uchováte v uzavíratelné nádobě až 3 dny v pokojové teplotě nebo v zipovém sáčku až týden v lednici. Můžete je také zmrazit.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty