Lokše
- brambory (uvařené ve slupce) 400 g
- hladká mouka 130 g
- sůl
- sádlo (na omaštění)
Lokše do ruky
- sádlo
- cibule 2 ks
- sůl
- klobása (ostravské nebo paprikové kvalitní párky nebo tenké klobásky)
- švestková povidla
- lokše
Připravte staročeské lokše podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Brambory nastrouhejte najemno, přisypejte k nim mouku a trochu soli.
- Z uvedených surovin zpracujte ručně těsto (podle potřeby přidejte víc mouky, aby se těsto nelepilo, ale zase nesmí být tuhé).
- Těsto rozdělte na 6 dílů a na pomoučené ploše z nich opatrně vyválejte placky o průměru 25 centimetrů a na suché pánvi nebo plotýnce opečte z obou stran, dokud se placky nezačnou nadouvat a neobjeví se na nich zlaté plochy.
- Hotové placky ještě horké pomažte rozpuštěným sádlem a poskládejte je na sebe.
- Lokše do ruky: Na sádle spolu s párky nechte dozlatova opéct najemno nasekané cibule a před odstavením z plotny vše ještě dostatečně osolte.
- Každou placku v tenoučké vrstvě pomažte povidly, přidejte klobásku a trochu cibule.
- Placku pak už jen zaviňte do ruličky a podávejte.
Vyzkoušejte také luxusní placky z vařených brambor podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE