Suroviny
- česnek 1 palice
- zázvor 6cm kousek
- bílá cibule 2 ks
- celá skořice 2 svitky
- badyán 4 hvězdičky
- kardamom (černý) 4 tobolky
- fenyklová semínka 1 lžička
- celý pepř 1 lžička
- hovězí hrudí 500 g
- hovězí kližka (na kousky) 500 g
- hnědý cukr 60 g
- rybí omáčka 125 ml
- hovězí svíčková (nakrájená na tenké plátky) 300 g
K podávání
- rýžové nudle (typu Pho)
- asijské bylinky
- fazolové klíčky (koriendr, perila, thajská bazalka...)
- limetka
- červená chilli paprička
Postup přípravy
- V POMALÉM HRNCI: Česnek, zázvor a cibuli (vše neoloupané) pražte 10 minut nad otevřeným ohněm dočerna, nebo je na grilu 15 minut grilujte. Ingredience nechte vychladnout v míse, poté je oloupejte a nahrubo nakrájejte.
- Na malé pánvi nechte na střední teplotě rozvonět skořici, badyán, kardamom, fenyklová semínka a černý pepř. Ingredience zabalte do pytlíčku vytvořeného z malého kousku mušelínu a zavažte ho provázkem.
- Do pomalého hrnce dejte hovězí hrudí, hovězí kližku, cukr, rybí omáčku, česnek, zázvor, cibuli, pytlíček s kořením, lžíci soli a 2 l vody. Vařte 9 hodin na nízkém stupni, dokud maso nezměkne. Vyjměte hovězí hrudí i kližku, nechte vychladnout a poté hrudí nakrájejte na tenké plátky a kližku oberte.
- Polévku sceďte přes velké jemné síto vyložené mušelínem. Hovězí svíčkovou vložte do nahřátých misek a přelijte ji horkým vývarem.
- Podávejte s nudlemi, fazolovými klíčky, chilli papričkami, klínky limetky a ozdobené bylinkami.
- NA SPORÁKU: Česnek, zázvor a cibuli (vše neoloupané) pražte 10 minut nad otevřeným ohněm dočerna, nebo je na grilu 15 minut grilujte. Ingredience nechte vychladnout v míse, poté je oloupejte a nahrubo nakrájejte.
- Na malé pánvi nechte na střední teplotě rozvonět skořici, badyán, kardamom, fenyklová semínka a černý pepř. Ingredience zabalte do pytlíčku vytvořeného z malého kousku mušelínu a zavažte ho provázkem.
- Do velkého hrnce dejte hovězí hrudí, hovězí kližku, lžíci soli a 2,5 l vody. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte 30 minut mírně vařit. Odstraňte jakoukoli nečistotu, co vyplave na povrch.
- Do hrnce přidejte cukr, rybí omáčku, česnek, zázvor, cibuli a pytlíček s kořením a nechte mírně vařit na střední teplotě. Snižte teplotu na nízkou, přiklopte pokličkou a vařte 2 hodiny, dokud maso nezměkne. Vyjměte hovězí hrudí i kližku, nechte vychladnout a poté hrudí nakrájejte na tenké plátky a kližku oberte.
- Polévku sceďte přes velké jemné síto vyložené mušelínem. Hovězí svíčkovou vložte do nahřátých misek a přelijte ji horkým vývarem.
- Podávejte s nudlemi, fazolovými klíčky, chilli papričkami, klínky limetky a ozdobené bylinkami.
Vyzkoušejte vietnamskou polévku Pho Bo podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vietnamská hovězí polévka Pho Bo
Inspirujte se i dalšími variantami vietnamské polévky Pho