Vývar
- cibule 1 ks
- badyán 5 hvězdiček
- hřebíček 3 ks
- celá skořice 1 svitek
- pepř celý 10 kuliček
- zázvor 40 g (5cm kousek)
- hovězí kosti 2 kg
- česnek 1 celá palice
- voda 3 litry
- sůl
K podávání
- rýžové nudle (placaté, typ Pho)
- hovězí maso (libový steak)
- červená cibule
- červené chilli papričky
- naklíčené mungo
- limetka
- koriandr
- rybí omáčka
Postup přípravy
- Cibuli zbavte svrchní slupky a rozpulte, více ji loupat nemusíte. Totéž udělejte i s česnekem, jehož celou palici jednoduše rozkrojte napůl. Obojí vložte do nádoby přístroje, kterou jste si rozpálili na sporáku, případně si rozehřejte pánev a základ si opečte zvlášť, pokud hrnec na sporák dát nemůžete. Přidejte také veškeré koření a na tenká kolečka nakrájený zázvor. Společně opečte dozlatova a nechte pořádně rozvonět. Poté stáhněte ze sporáku, přidejte kosti a zalijte studenou vodou. Přiklopte poklicí a zapněte přístroj na program low.
- Síla chuti vývaru bude záležet na tom, jak dlouho jej necháte vařit a kolik na něj máte času. Čím delší vaření, tím lépe. Já vývar zpravidla táhnu kolem 15 hodin, minimum je alespoň 8, aby se chutě stihly rozvinout.
- Hotový vývar přeceďte a dosolte dle chuti. Rýžové nudle uvařte dle návodu na obalu, zpravidla jim stačí 3–5 minut. Libové steakové hovězí maso nakrájejte na tenoučké plátky. Do talíře dejte množství uvařených nudlí dle chuti, doplňte masem, přidejte na kousky nakrájenou cibuli, jarní cibulku a chilli, přihoďte i pár klíčků. Vše korunuje čerstvý koriandr a limetka na závěr. Připravenou směs zalijte velmi horkým vývarem, čímž se maso zatáhne a bude úžasně křehké. Dle chuti zakápněte ještě rybí či světlou sójovou omáčkou.
Ph b vietnamská polévka s hovězím masem z pomalého hrnce Zdroj: Loudavé vaření 2: Nové recepty pro pomalý hrnec