Suroviny
- vepřové koleno (zadní) 1 ks (cca 500 g)
- vepřová plec 500 g
- cibule 1 ks
- nové koření 4 kuličky
- bobkový list 1 ks
- vepřová nožka 1 ks
- česnek 1 stroužek
- pepř celý 6 kuliček
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Koleno a plecko a nožku dejte do tlakového hrnce, zalijte je studenou vodou, jen aby bylo ponořené maso (cca 500 ml), přidejte 2 lžičky soli, celou cibuli, nové koření, celý pepř a lísteček bobkového listu.
- Maso vařte asi 90 minut (pokud nepoužijete tlakový hrnec, maso zvolna vařte o to déle do změknutí a v průběhu varu dle potřeby přilévejte vodu).
- Když je maso měkké, slijte vývar do mísy a dejte ho ztuhnout do lednice. Vepřovou nožku vyhoďte, má tu především želírovací význam.
- Ostatní maso mezitím také vystydne. Ze studeného vývaru odeberte všechen tuk (ten už nebudete potřebovat). Maso rozdělte na libové, tučné a kůži.
- Libové maso nakrájejte a kůži s tučnými kusy nasekejte na kaši. Nyní libové kousky masa smíchejte s rozmělněnou masovou směsí, přidejte utřený stroužek česneku se solí a čerstvě namletý pepř.
- Společně vše promíchejte. Nyní vývar nalijte do masové směsi a tu pak do formy na chlebíček (tu vymažte sádlem nebo vyložte potravinářskou fólií), zapékací mísy nebo klasicky do “střeva”.
- Tlačenku nechte přes noc ztuhnout v lednici. Podávejte ji s kapkou octa a nasekanou jarní cibulkou.