Suroviny
- vepřové koleno (zadní ) 2 kg
- vepřové plecko 500 g
- vepřové nohy 2 ks
- voda 1 litr
- cibule 1 ks
- ocet 1 lžíce
- česnek 5 stroužků
- bobkový list
- nové koření
- majoránka
- nohavice umělého střeva 2 ks
- červená cibule (na ozdobu)
- čerstvě namletý pepř
- sůl 1 lžíce
Postup přípravy
- Koleno očistěte, vložte do tlakového hrnce spolu s očištěnými nožičkami, přidejte koření kromě majoránky a zalijte vodou. Vařte do měkka cca 40 minut, nechte pak ještě „dojít“ (v klasickém hrnci vařte déle, cca 2–3 hodiny).
- Poté maso oberte, nakrájejte na kousky o velikosti cca 1 až 2 cm, kůži i z nožiček semelte najemno a vložte do hrnce spolu s masem a zalijte scezeným vývarem.
- Přidejte najemno nakrájenou cibuli, majoránku a ocet. Vše povařte tak, abyste měli hustou směs, a plňte do připravených umělých střev.
- Pevně svažte a dejte vychladit. V průběhu otáčejte, aby si kousky masa „nesedly“ na dno.
- Druhý den můžete servírovat, zakápnuté octem a s nakrájenou červenou cibulí.
Domácí vepřová tlačenka jako ze zabijačky 2