Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Drkotina aneb variace na vepřovou huspeninu ze Slovácka

Moje hodnocení
1x

Vepřové maso bývalo na jídelníčku dlouho jenom v období zabijaček. Ty se konaly vždy v zimním období a jejich cílem bylo zpracovat každý kousek vepře a zabezpečit rodinu masem na co nejdelší dobu. Na Slovácku po zabijačce zůstával nejen prejt, ovar, sádlo a další pochoutky známé v celé republice, ale také dvě speciality: mozečková omáčka ovoněná česnekem a drkotina – slovácká varianta huspeniny.

10 porcí
120 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Nožičky, koleno a ocásek očistěte a vyperte. Vložte je i s masem z hlavy do hrnce, zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené, osolte, přidejte bobkový list a vařte 1 hodinu.
  2. Mezitím očistěte mrkev, petržel a celer a nakrájejte je na větší kostky. Po hodině vaření masa k němu přidejte zeleninu. Přilijte ocet, přidejte pepř a vařte, až maso změkne.
  3. Vyjměte koleno a maso z hlavy, nechte je trochu zchladnout a pak je oberte z kostí. Nakrájejte je na menší kousky. Kosti a kůže nechte ještě 30 minut vařit, aby směs lépe rosolovatěla.
  4. Do formy nebo nižší misky rozložte nakrájené maso. Směs v hrnci přeceďte do formy zhruba 1,5 cm pod okraj. Zeleninu vyberte a rovnoměrně přidejte do formy. Zakryjte ji potravinářskou fólií a po zchladnutí ji vložte do lednice zatuhnout na pár hodin.
  5. Ztuhlou huspeninu vyklopte z formy a nakrájejte ji na 1cm plátky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Plátky huspeniny podávejte s cibulí a octem a čerstvým chlebem podle chuti.

Vyzkoušejte také grilované jelítko s jablky, cibulí a bramborovou plackou podle videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Petra Tajovský Pospěchová Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Druhé vydání Regionální kuchařky představuje 135 originálních lokálních pokrmů z 13 českých a moravských regionů a doplňuje je 13 živými tradicemi a 40 výlety po okolí. Dovolenou tak můžete spojit s poznáváním místních dobrot i folkloru a pokud vám některá jídla zachutnají, díky této kuchařce si je budete moci doma uvařit a připomenout si tak příjemné nejen letní chvíle.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty