Suroviny
- vepřové nožičky 4 ks
- vepřové koleno (přední) 1 ks
- vepřový ocásek 1 ks
- vepřové maso (z vepřové hlavy, uvařené) 250 g
- bobkový list 1 ks
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- celer (menší) 1/2 ks
- ocet 2 lžíce + na dochucení
- celý pepř 10 kuliček
- cibule 1 ks
- sůl
- chléb (k podávání)
Postup přípravy
- Nožičky, koleno a ocásek očistěte a vyperte. Vložte je i s masem z hlavy do hrnce, zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené, osolte, přidejte bobkový list a vařte 1 hodinu.
- Mezitím očistěte mrkev, petržel a celer a nakrájejte je na větší kostky. Po hodině vaření masa k němu přidejte zeleninu. Přilijte ocet, přidejte pepř a vařte, až maso změkne.
- Vyjměte koleno a maso z hlavy, nechte je trochu zchladnout a pak je oberte z kostí. Nakrájejte je na menší kousky. Kosti a kůže nechte ještě 30 minut vařit, aby směs lépe rosolovatěla.
- Do formy nebo nižší misky rozložte nakrájené maso. Směs v hrnci přeceďte do formy zhruba 1,5 cm pod okraj. Zeleninu vyberte a rovnoměrně přidejte do formy. Zakryjte ji potravinářskou fólií a po zchladnutí ji vložte do lednice zatuhnout na pár hodin.
- Ztuhlou huspeninu vyklopte z formy a nakrájejte ji na 1cm plátky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Plátky huspeniny podávejte s cibulí a octem a čerstvým chlebem podle chuti.
Vyzkoušejte také grilované jelítko s jablky, cibulí a bramborovou plackou podle videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem