Drkotina aneb variace na vepřovou huspeninu ze Slovácka
Zdroj: Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska
Drkotina aneb variace na vepřovou huspeninu ze Slovácka
Zdroj:
Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska
Vepřové maso bývalo na jídelníčku dlouho jenom v období zabijaček. Ty se konaly vždy v zimním období a jejich cílem bylo zpracovat každý kousek vepře a zabezpečit rodinu masem na co nejdelší dobu. Na Slovácku po zabijačce zůstával nejen prejt, ovar, sádlo a další pochoutky známé v celé republice, ale také dvě speciality: mozečková omáčka ovoněná česnekem a drkotina – slovácká varianta huspeniny.
Postup přípravy
-
Nožičky, koleno a ocásek očistěte a vyperte. Vložte je i s masem z hlavy do hrnce, zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené, osolte, přidejte bobkový list a vařte 1 hodinu.
-
Mezitím očistěte mrkev, petržel a celer a nakrájejte je na větší kostky. Po hodině vaření masa k němu přidejte zeleninu. Přilijte ocet, přidejte pepř a vařte, až maso změkne.
-
Vyjměte koleno a maso z hlavy, nechte je trochu zchladnout a pak je oberte z kostí. Nakrájejte je na menší kousky. Kosti a kůže nechte ještě 30 minut vařit, aby směs lépe rosolovatěla.
-
Do formy nebo nižší misky rozložte nakrájené maso. Směs v hrnci přeceďte do formy zhruba 1,5 cm pod okraj. Zeleninu vyberte a rovnoměrně přidejte do formy. Zakryjte ji potravinářskou fólií a po zchladnutí ji vložte do lednice zatuhnout na pár hodin.
-
Ztuhlou huspeninu vyklopte z formy a nakrájejte ji na 1cm plátky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Plátky huspeniny podávejte s cibulí a octem a čerstvým chlebem podle chuti.
Drkotina aneb variace na vepřovou huspeninu ze Slovácka
Zdroj: Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska
Drkotina aneb variace na vepřovou huspeninu ze Slovácka
Zdroj:
Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska
Vyzkoušejte také grilované jelítko s jablky, cibulí a bramborovou plackou podle videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem