Karpatka – tradiční polský koláč s pudinkovým krémem a malinami připomíná zasněžené vrcholky Karpat

Moje hodnocení
2x

Karpatka je velmi efektní dezert z odpalovaného těsta, které se při pečení krásně nafoukne a zvlní, a díky tomu dezert vypadá jako vrcholky hor. Z tohoto typu těsta nemusíte mít strach, jeho příprava je překvapivě jednoduchá. Těsto poté naplňte pudinkovým krémem s vanilkou a trochu netradičně i čerstvými malinami.

12 porcí
60 minut
polská

Těsto

Na dokončení

Postup přípravy

  1. Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte máslo. Vařte, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte sůl a hladkou mouku s práškem do pečiva. Intenzivně míchejte, abyste se zbavili případných hrudek. Míchejte, dokud nevznikne hustá hmota. Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.
  2. Do vychladlé směsi začněte postupně vmíchávat vejce. Opatrně, jedno po druhém.
  3. Připravte dva menší plechy stejné velikosti. Těsto rozdělte na dvě stejné části a nalijte na plechy vyložené pečicím papírem. Trochu uhlaďte a vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů asi na 25 minut.
  4. Těsto se během pečení krásně nafoukne a vytvoří zvláštní tvary připomínající hory. Během pečení neotvírejte troubu. Mezitím připravte krém.
  5. V míse smíchejte 200 ml mléka, hladkou mouku, škrob, žloutky, oba cukry a vyškrabaná semínka z vanilkového lusku. Zbylé mléko přiveďte k varu. Když se začne vařit, přidejte připravenou moučnou směs a stále míchejte, dokud směs nezhoustne na krémovou konzistenci. Odstavte z ohně a za občasného míchání nechte vychladnout.
  6. Ve velké míse vyšlehejte máslo pokojové teploty a po lžících vmíchejte vychladlý pudink. Vznikne tak krásně hladký krém.
  7. Upečené těsto nechte zcela vychladnout. Jeden plát těsta přeneste do zapékací mísy nebo na plech a rovnoměrně na něj rozetřete krém. Na krém položte maliny a přiklopte je druhým plátem těsta, který jemně přitiskněte. Dejte na 2 hodiny do chladničky.
PRIMA TIP: Pokud nemáte dva menší plechy, použijte jeden velký a po upečení plát těsta rozdělte na dva stejné kusy.

Vyzkoušejte také domácí trdelník podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Domácí trdelník – vyzkoušejte recept na oblíbenou dobrotu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty