Těsto
- voda 250 ml
- máslo 100 g
- hladká mouka 150 g
- vejce 5 ks
- sůl 1 větší špetka
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
Krém
- plnotučné mléko 700 ml
- moučkový cukr 150 g
- hladká mouka 80 g
- bramborový škrob 80 g
- žloutek 2 ks
- vanilkový cukr 1 sáček
- máslo 200 g
- vanilkový lusk 1 ks
Na dokončení
- maliny (čerstvé)
- moučkový cukr
Postup přípravy
- Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte máslo. Vařte, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte sůl a hladkou mouku s práškem do pečiva. Intenzivně míchejte, abyste se zbavili případných hrudek. Míchejte, dokud nevznikne hustá hmota. Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.
- Do vychladlé směsi začněte postupně vmíchávat vejce. Opatrně, jedno po druhém.
- Připravte dva menší plechy stejné velikosti. Těsto rozdělte na dvě stejné části a nalijte na plechy vyložené pečicím papírem. Trochu uhlaďte a vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů asi na 25 minut.
- Těsto se během pečení krásně nafoukne a vytvoří zvláštní tvary připomínající hory. Během pečení neotvírejte troubu. Mezitím připravte krém.
- V míse smíchejte 200 ml mléka, hladkou mouku, škrob, žloutky, oba cukry a vyškrabaná semínka z vanilkového lusku. Zbylé mléko přiveďte k varu. Když se začne vařit, přidejte připravenou moučnou směs a stále míchejte, dokud směs nezhoustne na krémovou konzistenci. Odstavte z ohně a za občasného míchání nechte vychladnout.
- Ve velké míse vyšlehejte máslo pokojové teploty a po lžících vmíchejte vychladlý pudink. Vznikne tak krásně hladký krém.
- Upečené těsto nechte zcela vychladnout. Jeden plát těsta přeneste do zapékací mísy nebo na plech a rovnoměrně na něj rozetřete krém. Na krém položte maliny a přiklopte je druhým plátem těsta, který jemně přitiskněte. Dejte na 2 hodiny do chladničky.
PRIMA TIP: Pokud nemáte dva menší plechy, použijte jeden velký a po upečení plát těsta rozdělte na dva stejné kusy.
Vyzkoušejte také domácí trdelník podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí trdelník – vyzkoušejte recept na oblíbenou dobrotu