Suroviny
- hrách (zelený, celý) 600 g
- máslo 200 g
- tvrdý sýr (tučný, napč. čedar nebo gouda) 300 g
- hladká mouka asi 3 lžíce
- vejce 3 ks
- muškátový oříšek 1 špetka
- bylinky (nasekané) 1 špetka
- sůl 1 špetka
- strouhanka (na obalení) asi 100 g
- rostlinný olej 200 ml
- rukola (lístky k podávání)
Postup přípravy
- Hrách propláchněte a slijte všechny nečistoty. Plovoucí kuličky odstraňte. Hrách vsypte do sklenice od okurek nebo jiné vhodné nádoby, zalijte vodou tak, aby byl ponořený, a nechte 24 hodin stát.
- Druhý den hrách slijte, propláchněte studenou vodou, rozložte na navlhčený ubrousek na talíři a nechte 24 hodin stát při pokojové teplotě. Stejný postup opakujte 3 až 4 dny, až se na kuličkách objeví delší klíčky.
- Máslo rozehřejte v rendlíku na středním stupni, až začne pěnit. Pěnu sbírejte a pozvolna vařte máslo na nižším stupni, až se odpaří většina tekutiny. Přes jemné sítko nebo plátýnko sceďte.
- Sýr nastrouhejte najemno a promíchejte s moukou. Žloutky prošlehejte vidličkou a přilijte k sýru. Přidejte muškátový oříšek a bylinky a promíchejte. Z bílků se špetkou soli ušlehejte pevný sníh. Opatrně zapracujte do sýrové směsi.
- Do hlubšího talíře vsypte strouhanku. Pomocí dvou lžic odkrajujte a tvarujte noky ze sýrové hmoty a obalte je ve strouhance.
- V hrnci rozehřejte olej a noky osmažte dozlatova ze všech stran, trvá to zhruba 2 až 3 minuty. Pokládejte je na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.
- Naklíčený hrách zprudka orestujte na zhnědlém másle a podle chuti osolte. Rozdělte ho na talíře, obložte teplými osmaženými noky a lístky rukoly a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Hrách na pučálku můžete zvolit jakýkoliv, ale kuličky musí být vždy v celku, půlený hrách neklíčí. Másla přepusťte větší množství a zbytek uchovejte v uzavíratelné sklenici v chladu. Zbavené syrovátky a vody vydrží mnoho týdnů.
Staročeská pučálka se sýrovými noky podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů Zdroj: Recepty ze zájezdního hostince
Vyzkoušejte i výbornou sytou hrachovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Další prověřené české recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH