Recepty ze zájezdního hostince

Staročeská pučálka se sýrovými noky podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Moje hodnocení
1x

Naklíčený hrách dodával po staletí vitaminy a minerály po dlouhé zimě, možná i proto platil za postní jídlo. Jíst ho lze naslano i nasladko, v tomto případě jej doplňují sýrové noky. Mladé klíčky jen rychle orestujte, ať si uchovají svoji mladistvou energii. A až ochutnáte tuto lahodu, klidně si nakličte další luštěniny.

6 porcí
90 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Hrách propláchněte a slijte všechny nečistoty. Plovoucí kuličky odstraňte. Hrách vsypte do sklenice od okurek nebo jiné vhodné nádoby, zalijte vodou tak, aby byl ponořený, a nechte 24 hodin stát.
  2. Druhý den hrách slijte, propláchněte studenou vodou, rozložte na navlhčený ubrousek na talíři a nechte 24 hodin stát při pokojové teplotě. Stejný postup opakujte 3 až 4 dny, až se na kuličkách objeví delší klíčky.
  3. Máslo rozehřejte v rendlíku na středním stupni, až začne pěnit. Pěnu sbírejte a pozvolna vařte máslo na nižším stupni, až se odpaří většina tekutiny. Přes jemné sítko nebo plátýnko sceďte.
  4. Sýr nastrouhejte najemno a promíchejte s moukou. Žloutky prošlehejte vidličkou a přilijte k sýru. Přidejte muškátový oříšek a bylinky a promíchejte. Z bílků se špetkou soli ušlehejte pevný sníh. Opatrně zapracujte do sýrové směsi.
  5. Do hlubšího talíře vsypte strouhanku. Pomocí dvou lžic odkrajujte a tvarujte noky ze sýrové hmoty a obalte je ve strouhance.
  6. V hrnci rozehřejte olej a noky osmažte dozlatova ze všech stran, trvá to zhruba 2 až 3 minuty. Pokládejte je na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.
  7. Naklíčený hrách zprudka orestujte na zhnědlém másle a podle chuti osolte. Rozdělte ho na talíře, obložte teplými osmaženými noky a lístky rukoly a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Hrách na pučálku můžete zvolit jakýkoliv, ale kuličky musí být vždy v celku, půlený hrách neklíčí. Másla přepusťte větší množství a zbytek uchovejte v uzavíratelné sklenici v chladu. Zbavené syrovátky a vody vydrží mnoho týdnů.

Vyzkoušejte i výbornou sytou hrachovou polévku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Další prověřené české recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Recepty ze zájezdního hostince

Martin Jiskra Recepty ze zájezdního hostince

Mezi recepty tradiční české kuchyně, kterou po staletí ovlivňovala i kuchyně rakouská a vídeňská, najdete opravdové poklady. Sepsal je pro vás sám šéfkuchař Martin Jiskra z vyhlášeného Zájezdního hostince U Jiskrů. Nechybí ani devět speciálních menu inspirované například M. D. Rettigovou nebo jihočeskými Vánocemi.

Zájezdní hostinec vždy býval symbolem cesty, zastavení a pokračování. Já jsem procestoval život s vařečkou v ruce, abych se po letech zastavil, uvědomil si, že chci začít budovat vlastní podnik, a pokračoval právě zde. Věřím, že Zájezdní hostinec U Jiskrů je nejlepším cílem mé dosavadní kuchařské cesty a oddanosti k řemeslu,“ říká Martin Jiskra.

Vydalo nakladatelství Došel karamel.


Přečtěte si také

Recepty