Maso
- vepřový bůček 1,5 kg
- sůl 20 g
- mletý kmín 1 špetka
- cibule (velká) 1 ks
- mrkev (střední) 1 ks
- česnek 6 stroužků
- zázvor (čerstvý) 50 g
Drbáky
- brambory (varný typ B nebo C) 1 kg
- sůl 40 g
- vejce 1 ks
- hladká mouka 1 hrst
- drcený kmín 1 lžička
- majoránka 1 lžička
- sádlo (na potření knedlíků)
Zelí
- červené zelí (hlávkové) 1 kg
- červená cibule (velká) 1 ks
- sádlo 100 g
- mletý kmín 1 špetka
- cukr krystal 80 g
- červené víno (suché) 200 ml
- ocet 50 ml
- sůl 1 lžička
- bobkový list 3 ks
- brusinkový kompot 100 g
Postup přípravy
- Bůček nechte s kůží, vykostěte ho a očistěte od případných zbytků chloupků. Maso lehce osolte a okmínujte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Česnek oloupejte, zázvor omyjte nebo oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Pokud máte doma vakuovačku, bůček, cibuli, mrkev, česnek a zázvor vložte do plastového sáčku, zavakuujte, vložte do pekáče, podlijte vodou a pečte v troubě předehřáté na 80 °C zhruba 8 hodin. Pak maso vytáhněte z trouby, nechte v obalu, zatižte prkénkem s konzervami a nechte zcela vychladnout.
- Pokud maso chcete upéct, předehřejte troubu na 78 °C. Osolené a okmínované maso položte do pekáčku, přidejte zbylé suroviny a pečte 10 hodin v předehřáté troubě doměkka.
- Polovinu brambor očistěte a uvařte ve slupce v mírně osolené vodě doměkka. Mezitím zbavte zelí ovadlých vrchních listů, rozpulte ho a vyřízněte tvrdý střed. Hlávku nakrájejte na tenké nudličky. Ponořte je na 30 vteřin do vroucí vody a sceďte.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte sádlo, vsypte cibuli a nechte ji opékat dozlatova. Přisypte kmín a cukr a restujte 30 vteřin. Přimíchejte scezené zelí, zalijte vínem a octem, přidejte sůl a bobkový list, přiklopte a uvařte na středním stupni doměkka. Podle potřeby podlijte. Do hotového zelí vmíchejte brusinkový kompot a odstavte z plotýnky.
- Uvařené brambory slijte, nechte zchladnout a oloupejte. Brambory zvažte a odměřte stejné množství oloupaných syrových brambor. Nastrouhejte je najemno a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu. Nechte ji chvíli stát a pak opatrně slijte, abyste získali usazený škrob na dně.
- Ve velkém hrnci uvařte osolenou vodu. Uvařené brambory nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, bramborový škrob a mouku. Osolte, dochuťte kmínem a majoránkou a promíchejte. Vmíchejte syrové nastrouhané brambory a vypracujte kompaktní těsto. Rychle uhněťte knedlíky a vkládejte je do vroucí vody. Vařte je zhruba 15 až 20 minut, až vyplavou na hladinu.
- Z vychladlého, vylisovaného masa seškrábněte ztuhlý výpek do rendlíku a zahřívejte, až se rozpustí a zhoustne.
- Uvařené knedlíky vytáhněte a potřete rozpuštěným sádlem, aby neoschly. Maso nakrájejte na plátky, opékejte je a na talíři je přelijte výpekem. Podávejte s drbáky a zelím.
PRIMA TIP: Zelí nevařte zbytečně dlouho, ztratí barvu. Chcete-li zachovat co nejsytější červenou, změkčete vodu na spaření kypřicím práškem. Stejným způsobem připravíte i bílé zelí, jen cibuli nahraďte za žlutou či bílou, víno za bílé a brusinky vynechte. Podobně uvaříte i zelí sterilované.
Pomalu pečený vepřový bůček s jihočeským drbákem a červeným zelím podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů Zdroj: Recepty ze zájezdního hostince
Vyzkoušejte také recept na vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE