Recepty ze zájezdního hostince

Bramborové lokše podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Moje hodnocení
3x

Univerzální příloha k masu, omáčce, nasladko i naslano. Staletím prověřená klasika je geniálně prostá v použitých surovinách i přípravě, a přesto tak famózní na talíři. Jen pozor, lokše nejdou udělat z nových brambor.

6 porcí
120 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Brambory omyjte a ve slupce uvařte ve vodě se špetkou soli doměkka. Sceďte je, nechte trochu zchladnout a oloupejte je, dokud jsou vlahé. Zakryjte je potravinářskou fólií a nechte zcela vychladnout, klidně je uložte do lednice do druhého dne.
  2. Studené brambory nastrouhejte najemno. Posypte je moukou a osolte. Promíchejte, až vznikne husté nelepivé těsto.
  3. Nelepivé těsto po částech rozválejte na plát silný 5 mm a vykrájejte z něj větší kolečka. V pánvi rozehřejte 1 lžíci sádla a pečte lokše 2 minuty z každé strany dozlatova. Zbylé sádlo rozehřejte a opečené lokše jím potírejte, případně přidejte trochu sádla do pánve, než upečete všechny lokše. Uchovávejte je v zakryté míse, aby nevychladly.
PRIMA TIP: U Jiskrů podávají lokše například s trhaným uzeným jazykem a křenovou omáčkou. Ale skvělé jsou i s trhaným vepřovým masem nebo jako příloha k pečené huse či kachně.

Další prověřené české recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH

Vyzkoušejte i tradiční bramborové placky podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Recepty ze zájezdního hostince

Martin Jiskra Recepty ze zájezdního hostince

Mezi recepty tradiční české kuchyně, kterou po staletí ovlivňovala i kuchyně rakouská a vídeňská, najdete opravdové poklady. Sepsal je pro vás sám šéfkuchař Martin Jiskra z vyhlášeného Zájezdního hostince U Jiskrů. Nechybí ani devět speciálních menu inspirované například M. D. Rettigovou nebo jihočeskými Vánocemi.

Zájezdní hostinec vždy býval symbolem cesty, zastavení a pokračování. Já jsem procestoval život s vařečkou v ruce, abych se po letech zastavil, uvědomil si, že chci začít budovat vlastní podnik, a pokračoval právě zde. Věřím, že Zájezdní hostinec U Jiskrů je nejlepším cílem mé dosavadní kuchařské cesty a oddanosti k řemeslu,“ říká Martin Jiskra.

Vydalo nakladatelství Došel karamel.


Přečtěte si také

Recepty