Suroviny
- brambory 1 kg
- sůl 1 lžička
- hladká mouka 320 g
- sádlo (na smažení) 150 g
Postup přípravy
- Brambory omyjte a ve slupce uvařte ve vodě se špetkou soli doměkka. Sceďte je, nechte trochu zchladnout a oloupejte je, dokud jsou vlahé. Zakryjte je potravinářskou fólií a nechte zcela vychladnout, klidně je uložte do lednice do druhého dne.
- Studené brambory nastrouhejte najemno. Posypte je moukou a osolte. Promíchejte, až vznikne husté nelepivé těsto.
- Nelepivé těsto po částech rozválejte na plát silný 5 mm a vykrájejte z něj větší kolečka. V pánvi rozehřejte 1 lžíci sádla a pečte lokše 2 minuty z každé strany dozlatova. Zbylé sádlo rozehřejte a opečené lokše jím potírejte, případně přidejte trochu sádla do pánve, než upečete všechny lokše. Uchovávejte je v zakryté míse, aby nevychladly.
PRIMA TIP: U Jiskrů podávají lokše například s trhaným uzeným jazykem a křenovou omáčkou. Ale skvělé jsou i s trhaným vepřovým masem nebo jako příloha k pečené huse či kachně.
Bramborové lokše podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů Zdroj: Recepty ze zájezdního hostince
Další prověřené české recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH
Vyzkoušejte i tradiční bramborové placky podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE