Recepty ze zájezdního hostince

Slepičí vývar s knedlíčky z drůbežích jater, vlasovými nudlemi a šafránovou zeleninou

Moje hodnocení
3x

Slepičímu vývaru se říká také židovský penicilin, zažene totiž všechny nemoci. Základem je starší slepice, která má sice tužší maso, ale pozvolným vařením předá vývaru všechny živiny, minerály, vitaminy i kolagen. Z jater připravte knedlíčky a zlatavou barvu vývaru si pojistěte nitkami šafránu.

6 porcí
180 minut
česká

Vývar

Knedlíčky

Postup přípravy

  1. Slepici omyjte, vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a vařte. Cibuli očistěte, přepulte a opečte nasucho na rozehřáté pánvi dotmava. Přidejte ji k slepici a jakmile voda začne vřít, seberte pěnu, ztlumte teplotu, do vývaru přidejte koření a většinu soli a napůl přiklopte. Vařte na nízkém stupni doměkka, zhruba 2–4 hodiny, záleží na stáří slepice i teplotě.
  2. Játra očistěte a umelte najemno. Housku nakrájejte na kostičky a pokud je hodně tvrdá, polovinu zvlhčete mlékem nebo horkou vodou. Zbylou housku umelte v mlýnku, čímž ho vyčistíte. Játra promíchejte s houskou, špetkou soli, pepřem, majoránkou a vejcem. Tvarujte malé knedlíčky (o průměru zhruba 2 cm).
  3. Knedlíčky zavařte v nescezeném vývaru, až vyplavou na hladinu. Trvá to zhruba 5 minut. Uvařené knedlíčky vyjměte a zchlaďte ve studené vodě, aby se zatáhly. Sceďte je a nechte okapat.
  4. Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na nudličky. Ve větším hrnci rozehřejte máslo, vsypte zeleninu a zprudka ji opékejte dozlatova, zhruba 5 minut za občasného míchání.
  5. Na hrnec se zeleninou položte jemný cedník nebo cedník vyložený plátnem a vývar do něj přeceďte. Znovu přiveďte k varu a vmíchejte šafrán. Maso oberte a nakrájejte na tenké proužky.
  6. Nudle uvařte zvlášť ve vroucí jemně osolené vodě zhruba 1–2 minuty doměkka. Bylinky nasekejte nadrobno. Vývar podávejte s nudlemi a obraným masem a posypaný bylinkami.

Další poctivé české recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů najdte v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH

Vyzkoušejte také recept na klasickou českou česnečku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdte ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Recepty ze zájezdního hostince

Martin Jiskra Recepty ze zájezdního hostince

Mezi recepty tradiční české kuchyně, kterou po staletí ovlivňovala i kuchyně rakouská a vídeňská, najdete opravdové poklady. Sepsal je pro vás sám šéfkuchař Martin Jiskra z vyhlášeného Zájezdního hostince U Jiskrů. Nechybí ani devět speciálních menu inspirované například M. D. Rettigovou nebo jihočeskými Vánocemi.

Zájezdní hostinec vždy býval symbolem cesty, zastavení a pokračování. Já jsem procestoval život s vařečkou v ruce, abych se po letech zastavil, uvědomil si, že chci začít budovat vlastní podnik, a pokračoval právě zde. Věřím, že Zájezdní hostinec U Jiskrů je nejlepším cílem mé dosavadní kuchařské cesty a oddanosti k řemeslu,“ říká Martin Jiskra.

Vydalo nakladatelství Došel karamel.


Přečtěte si také

Recepty