Když zahrádka vydá své poklady, většinou u toho netroškaří. Čerstvý červený rybíz dejte do koláče a zbytek zavařte, buď jako jemný džem do lineckého cukroví nebo o trochu víc originálně - připravte z něj zavařeninu, která chutí připomene brusinky. Hodí se nejen ke svíčkové, ale i jako doplněk k sýrům nebo paštikám.
Léto ve skleničce: Zavařený rybíz á la brusinky
Postup přípravy
- Rybíz přeberte a otrhejte, všechny pomačkané nebo zkažené bobulky vyhoďte. Navažte 1 kg očištěných kuliček rybízu.
- Do většího hrnce dejte svařit 300 ml vody s 250 ml octa, přisypte rybíz, zamíchejte a ihned sceďte.
- Do širokého kastrolu dejte 150 ml vody, cukr, koření svázané v gáze a scezený rybíz a nechte asi 10 minut vařit.
- Vyndejte gázu s kořením a svařenou směs ještě horkeou plňte do vyvařených, nahřátých skleniček, , hrdlo otřete hadříkem namočeným v alkoholu, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Uložte v chladu a temnu.
A ze zbytku čerstvého rybízu upečte výborný koláč s drobenkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE