Prima FRESH

Léto ve skleničce: Zavařený rybíz á la brusinky

Když zahrádka vydá své poklady, většinou u toho netroškaří. Čerstvý červený rybíz dejte do koláče a zbytek zavařte, buď jako jemný džem do lineckého cukroví nebo o trochu víc originálně - připravte z něj zavařeninu, která chutí připomene brusinky. Hodí se nejen ke svíčkové, ale i jako doplněk k sýrům nebo paštikám.

Postup přípravy

  1. Rybíz přeberte a otrhejte, všechny pomačkané nebo zkažené bobulky vyhoďte. Navažte 1 kg očištěných kuliček rybízu.
  2. Do většího hrnce dejte svařit 300 ml vody s 250 ml octa, přisypte  rybíz, zamíchejte a ihned sceďte.
  3. Do širokého kastrolu dejte 150 ml vody, cukr, koření svázané v gáze a scezený rybíz a nechte asi 10 minut vařit.
  4. Vyndejte gázu s kořením a svařenou směs ještě horkeou plňte do vyvařených, nahřátých skleniček, , hrdlo otřete hadříkem namočeným v alkoholu, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Uložte v chladu a temnu.

A ze zbytku čerstvého rybízu upečte výborný koláč s drobenkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty