Suroviny
- šípky 500 g
- želírovací cukr (bio) 100 g
- mletý hřebíček 1 špetka
- citronová šťáva 1–2 lžíce
Postup přípravy
- Základem dobré šípkové zavařeniny je zbavit šípky jadérek a chloupků, které štípou a drhnou v krku. Nejspolehlivější je zároveň nejpracnější způsob, kdy šípky rozpůlíte a jadérka a chloupky odstraníte. Rychlejší je šípky ponořit do vody, povařit je celé 30 minut a pak je rozmixovat a několikrát propasírovat. I přes ten nejjemnější cedník se však některé chloupky dostanou do zavařeniny a jsou v ní cítit. Podle způsobu přípravy potřebujete různé množství šípků, na rozmixování a propasírování více než na ruční odstranění chloupků. Proto podle zvoleného způsobu přípravy upravte množství šípků. Toto množství odpovídá odstranění chloupků ručně.
- Šípky omyjte, odkrojte černou korunku a připravte z nich protlak jedním z uvedených způsobů. Poloviny očištěných šípků zalijte studenou vodou, aby byly ponořené a povařte je 10–15 minut doměkka. Nechte je mírně zchladnout a rozmixujte dohladka. Vaříte-li celé šípky, trvá to zhruba 30 minut a rozmixovanou směs je třeba alespoň 3x propasírovat přes jemné síto.
- Šípkový protlak zvažte a podle váhy odvažte i cukr – zhruba 300 g želírovacího cukru na 1 kg protlaku. Promíchejte, přidejte mletý hřebíčku a citronovou šťávu. Zahřívejte k varu a za častého míchání povařte několik minut do zhoustnutí.
- Horkou šípkovou zavařeninu plňte do malých, horkých skleniček, zavíčkujte a zavařte 20 minut ve vodě horké 85 °C, nebo v myčce na program na vysokou teplotu.
PRIMA TIP: Hanka Zemanová doporučuje používat bio želírovací cukr z dm drogerie, který obsahuje pouze bio cukr a bio jablečný pektin. Do zavařeniny šípky trpělivě půlí a odstraňuje jadérka a chloupky, do šípkové omáčky je povaří, promixuje a propasíruje, protože ji dále rozředí vývarem a pár chloupků se v chuti ztratí. Sklenice vymyjte vroucí vodou a nechte vysušit v troubě předehřáté na 85 °C. Šípkovou zavařeninu můžete osladit i medem místo cukru, ale pak ji nelze zakonzervovat. Uchovávejte ji v chladu a rychle ji snězte. Pokud nasbíráte přemrzlé změklé šípky, stačí je jen omýt, přepasírovat a šťávu osladit medem.
Použití jadérek
V dřívějších dobách se vyčištěná šípková jadérka pražila jako káva a pravé kávě či kávovinám přidávala příjemnou vůni a chuť. Podle faráře a znalce bylin Johanna Künzleho se vnitřek šípku nemá vyhazovat. Když se jadérka povaří alespoň 45 minut ve vodě, získáme prý výborný prostředek proti revmatismu, dně, ischiasu a vodnatelnosti (z knihy 4000 let přírodního léčitelství od Kurta Allgeiera).
Vyzkoušejte recept na kančí hřbet se šípkovou omáčkou podle Zdeňka Pohlreicha