Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Moje hodnocení
21x

Až se trnité keře rozzáří červenými plody, začněte se loučit s létem. Navlékněte si dlouhé oblečení a rukavice a nasbírejte si poklady plné vitaminu C. Šípky můžete usušit nebo si z nich uvařte výtečnou zavařeninu, která je nezbytným doprovodem kančí pečínky, ale skvěle chutná i na toastu, lívancích, v palačinkách nebo se sýry. Dlouhá a náročná příprava z ní činí vzácnou lahůdku, která však kraluje podzimu! A jak ji oceníte v zimě! Odbornice na české sezonní a bio potraviny Hanka Zemanová vám prozradí svůj recept.

3 porce
180 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Základem dobré šípkové zavařeniny je zbavit šípky jadérek a chloupků, které štípou a drhnou v krku. Nejspolehlivější je zároveň nejpracnější způsob, kdy šípky rozpůlíte a jadérka a chloupky odstraníte. Rychlejší je šípky ponořit do vody, povařit je celé 30 minut a pak je rozmixovat a několikrát propasírovat. I přes ten nejjemnější cedník se však některé chloupky dostanou do zavařeniny a jsou v ní cítit. Podle způsobu přípravy potřebujete různé množství šípků, na rozmixování a propasírování více než na ruční odstranění chloupků. Proto podle zvoleného způsobu přípravy upravte množství šípků. Toto množství odpovídá odstranění chloupků ručně.
  2. Šípky omyjte, odkrojte černou korunku a připravte z nich protlak jedním z uvedených způsobů. Poloviny očištěných šípků zalijte studenou vodou, aby byly ponořené a povařte je 10–15 minut doměkka. Nechte je mírně zchladnout a rozmixujte dohladka. Vaříte-li celé šípky, trvá to zhruba 30 minut a rozmixovanou směs je třeba alespoň 3x propasírovat přes jemné síto.
  3. Šípkový protlak zvažte a podle váhy odvažte i cukr – zhruba 300 g želírovacího cukru na 1 kg protlaku. Promíchejte, přidejte mletý hřebíčku a citronovou šťávu. Zahřívejte k varu a za častého míchání povařte několik minut do zhoustnutí.
  4. Horkou šípkovou zavařeninu plňte do malých, horkých skleniček, zavíčkujte a zavařte 20 minut ve vodě horké 85 °C, nebo v myčce na program na vysokou teplotu.
PRIMA TIP: Hanka Zemanová doporučuje používat bio želírovací cukr z dm drogerie, který obsahuje pouze bio cukr a bio jablečný pektin. Do zavařeniny šípky trpělivě půlí a odstraňuje jadérka a chloupky, do šípkové omáčky je povaří, promixuje a propasíruje, protože ji dále rozředí vývarem a pár chloupků se v chuti ztratí. Sklenice vymyjte vroucí vodou a nechte vysušit v troubě předehřáté na 85 °C. Šípkovou zavařeninu můžete osladit i medem místo cukru, ale pak ji nelze zakonzervovat. Uchovávejte ji v chladu a rychle ji snězte. Pokud nasbíráte přemrzlé změklé šípky, stačí je jen omýt, přepasírovat a šťávu osladit medem.

Použití jadérek

V dřívějších dobách se vyčištěná šípková jadérka pražila jako káva a pravé kávě či kávovinám přidávala příjemnou vůni a chuť. Podle faráře a znalce bylin Johanna Künzleho se vnitřek šípku nemá vyhazovat. Když se jadérka povaří alespoň 45 minut ve vodě, získáme prý výborný prostředek proti revmatismu, dně, ischiasu a vodnatelnosti (z knihy 4000 let přírodního léčitelství od Kurta Allgeiera).

Vyzkoušejte recept na kančí hřbet se šípkovou omáčkou podle Zdeňka Pohlreicha

Zdroj receptu

Rytmus roku

Hanka Zemanová Rytmus roku

Nejkrásnější, nejvýpravnější a dlouho očekávaná kniha Hanky Zemanové, autorky bestsellerů o zdravém jídle a životě v souladu s přírodou, je bez nadsázky kniha nejen pro celý rok, ale i pro celý život.

Po úspěšné Biokuchařce a BioAbecedáři přichází Hanka Zemanová s celoročním průvodcem, v němž se dozvíte, jak nás příroda svými sezónními a lokálními dary každý měsíc posiluje a léčí.

Kniha nabízí mnoho inspirace, jak sladit zdravý životní styl s ročním obdobím, jak přirozeně posilovat imunitní systém správným výběrem sezónního jídelníčku, jak zpracovávat lokální superpotraviny a jak připravovat léčivé čaje, výživná jídla a elixíry z darů naší přírody. Hanka Zemanová na knize slupracovala se třemi lékařkami zaměřenými na středoevropské léčivé jídlo a byliny, tradiční čínskou medicínu, ájurvédu a antroposofii.

www.hankazemanova.cz

www.smartpress.cz


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů