Kompot z lesních borůvek
Zdroj: archiv Labeta
Kompot z lesních borůvek
Zdroj:
archiv Labeta
Milujete žahour? Pak vás kompot z lesních borůvek nemůže zklamat! Borůvková chuť zakonzervovaná na chvíle, kdy na ni budete myslet nejvíce. Vyzkoušejte, skvěle se hodí do sladkých snídaní.
Postup přípravy
-
Borůvky důkladně proberte od lístečků, properte vlažnou vodou a nechte okapat.
-
V hrnci připravte nálev na kompot z litru vody, obou cukrů i kyseliny citronové.
-
Začněte zahřívat a mícháním rozpusťte všechen cukr v nálevu.
-
Do tekutiny přidejte borůvky a 5 minut společně povařte.
-
Připravte si na hluboký plech na pečení čistou utěrku a nalijte na ni pár centimetrů vody.
-
Troubu rozehřejte na 100 °C. Nyní plňte kompot do čistých sklenic – pro jistotu je můžete před plněním ještě sterilizovat rumem, kterým je vypláchnete.
-
Do sklenice dejte cca 2/3 borůvek a dolijte nálevem. Pevně skleničky zavíčkujte, postavte je dnem vzhůru na plech a sterilujte při snížené teplotě 85 °C asi 15 minut.
-
Pak už jen nechte kompot vychladnout a mírně ho protřepte před uložením do temna a chladu.
Kompot z lesních borůvek 2
Zdroj: archiv Labeta
Kompot z lesních borůvek 2
Zdroj:
archiv Labeta