Suroviny
- borůvky (lesní ) 1 litr
- voda 1 litr
- kyselina citrónová (např. Labeta) 1 lžička
- cukr krupice 300 g
- želírovací cukr (bio třtinový,např. Labeta) 150 g
Postup přípravy
- Borůvky důkladně proberte od lístečků, properte vlažnou vodou a nechte okapat.
- V hrnci připravte nálev na kompot z litru vody, obou cukrů i kyseliny citronové.
- Začněte zahřívat a mícháním rozpusťte všechen cukr v nálevu.
- Do tekutiny přidejte borůvky a 5 minut společně povařte.
- Připravte si na hluboký plech na pečení čistou utěrku a nalijte na ni pár centimetrů vody.
- Troubu rozehřejte na 100 °C. Nyní plňte kompot do čistých sklenic – pro jistotu je můžete před plněním ještě sterilizovat rumem, kterým je vypláchnete.
- Do sklenice dejte cca 2/3 borůvek a dolijte nálevem. Pevně skleničky zavíčkujte, postavte je dnem vzhůru na plech a sterilujte při snížené teplotě 85 °C asi 15 minut.
- Pak už jen nechte kompot vychladnout a mírně ho protřepte před uložením do temna a chladu.
Kompot z lesních borůvek 2 Zdroj: archiv Labeta