Kompot z lesních borůvek

Moje hodnocení
3x

Milujete žahour? Pak vás kompot z lesních borůvek nemůže zklamat! Borůvková chuť zakonzervovaná na chvíle, kdy na ni budete myslet nejvíce. Vyzkoušejte, skvěle se hodí do sladkých snídaní.

1 porce
30 minut
česká

Suroviny

  • lesní borůvky 1 litr
  • voda 1 litr
  • kyselina citronová (např. Labeta) 1 lžička
  • cukr krupice (krupicový cukr) 300 g
  • bio třtinový želírovací cukr (např. Labeta) 150 g

Postup přípravy

  1. Borůvky důkladně proberte od lístečků, properte vlažnou vodou a nechte okapat.
  2. V hrnci připravte nálev na kompot z litru vody, obou cukrů i kyseliny citronové.
  3. Začněte zahřívat a mícháním rozpusťte všechen cukr v nálevu.
  4. Do tekutiny přidejte borůvky a 5 minut společně povařte.
  5. Připravte si na hluboký plech na pečení čistou utěrku a nalijte na ni pár centimetrů vody.
  6. Troubu rozehřejte na 100 °C. Nyní plňte kompot do čistých sklenic – pro jistotu je můžete před plněním ještě sterilizovat rumem, kterým je vypláchnete.
  7. Do sklenice dejte cca 2/3 borůvek a dolijte nálevem. Pevně skleničky zavíčkujte, postavte je dnem vzhůru na plech a sterilujte při snížené teplotě 85 °C asi 15 minut.
  8. Pak už jen nechte kompot vychladnout a mírně ho protřepte před uložením do temna a chladu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty