Rebarborová zavařenina s ginem

Moje hodnocení
4x

Pikantní pochoutka krásné barvy. Takhle má vypadat zavařenina pro dospělé a odvážné. Tousty či croissanty vám za ni poděkují, ale hodit se bude i k masovým pečením nebo grilovaným masům jako pikantní chuťovka.

2 porce
30 minut

Suroviny

  • rebarbora (rebarbora, nejlépe rychlená, očištěná) 450 g
  • cukr krupice 450 g
  • citronová šťáva 2 lžíce
  • nastrouhaná kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • gin 2 lžíce
  • semínka vyškrabaná z 1/2 vanilky

Postup přípravy

  1. Rebarboru opláchněte, okrojte případné poškozené části a stvoly nakrájejte na asi 2cm kousky.
  2. Dejte je spolu s cukrem, citronovou šťávou, ginem, semínky vanilky a citronovou kůrou do mísy a nechte hodinu nebo až přes noc macerovat. Před vařením zavařeniny si vysterilizujte sklenice. Do ledničky dejte jeden či dva podšálky na testování, zda zavařenina už dostatečně želíruje.
  3. Směs z mísy vyklopte do silnostěnného kastrolu a na mírném stupni nechte pomalu zahřívat za stálého míchání, až se cukr zcela rozpustí.
  4. Jakmile se tak stane (pod vařečkou už neuslyšíte drhnout zrnka cukru), zvyšte teplotu a uveďte do prudkého varu. Od této chvíle počítejte 8 minut.
  5. Kastrol sundejte z plotýnky, pár kapek nakapejte na vychladlý podšálek a vraťte na minutu do ledničky. Zavařeninu pak potáhněte prstem a je-li gelovitá, je hotová. Pokud je ještě moc tekutá, ještě ji znovu uveďte do varu a vařte asi 2 minuty, dokud nebude mít správnou konzistenci. Vlijte do vysterilizovaných sklenic a ihned je uzavřete. Citronovou kůru z ní před tím vyndejte. Uchovejte na suchém chladném místě, po otevření v ledničce.

Vyzkoušejte i výtečný recept na rebarborový máslový krém:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty